JAK ODŻYWIAĆ SIĘ PRZY INSULINOOPORNOŚCI?

Hej!

O insulinooporności słyszy się bardzo często. Jest to jedna z "dietetycznych" plag naszych czasów.  Wiele osób nie wie, co myśleć, gdy usłyszy taką diagnozę. Czym właściwie jest insulinooporność? W skórcie: insulina to hormon regulujący poziom glukozy w surowicy krwi. Przy insulinooporności następuje spadek wrażliwości tkanek na ten hormon, mimo prawidłowego jego stężenia we krwi. Stan ten zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, sprzyja wzrostowi masy ciała, chorobom serca, a także zaburzeniom metabolizmu lipidów. Warto zatem dbać o prawidłowe odżywianie, aby uniknąć tego typu problemów. A jeśli już zapadnie diagnoza - jak odżywiać się przy insulinooporności? Oprócz leczenia farmakologicznego, dieta ma tutaj kluczowe znaczenie.



1. Unikaj cukrów prostych

Osoby z insulinoopornością powinny ograniczyć spożycie cukru (i jego pochodnych) na rzecz złożonych, pełnoziarnistych węglowodanów - tj. chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasze. Zmniejszenie spożycia cukrów prostych u osób, które cierpią na insulinoopornośc, może prowadzić do zmniejszenia wydzielania insuliny. Powinny też ograniczyć spożycie owoców na rzecz warzyw - zawierają one znacznie mniej cukru i moża je traktować jako legalną przekąskę. O słodyczach należy zapomnieć!

2. Zwracaj uwagę na wartość indeksu glikemicznego
Wbierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im niższy, tym lepiej. Nikt nie mówi, że trzeba zupełnie eliminować produktów węglowodanowych - kluczem jest ich odpowiedni dobór. W internecie jest pełno tabelek z indeksem glikemicznym. Warto pamiętać, że np. rozgotowany ryż  i makaron (zwlaszcza biały) ma znacznie wyższy indeks glikemiczny, niż ugotowany al dente. Podobnie marchewka, którą przecież wiele osób uwielbia w postaci gotowanej. Warzywa powinno się spożywać w postaci jak najmniej przetworzonej. 

3. Błonnik pokarmowy 

Ważne jest odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego. Oprócz podstawowych jego funkcji, jakimi są poprawa perystaltyki jelit i rytmu wypróżniania, wpływa on też na poprawę metabolizmu glukozy, a co za tym idzie - zmniejszenie insulinooporności. 

4. Aktywność fizyczna i dieta redukcyjna

To klucz! Sport to nie tylko kwestia "wizualna" - nie tylko poprawia naszą sylwetkę, kondycję i ogólną formę, ale też uwrażliwia komórki na insulinę. Osoby, które cierpią na insulinooporność, powinny kilka razy w tygodniu uprawiać umiarkowany wyniłek fizyczny (przez 30-40 minut). Odpowiednia dieta sprzyja utracie masy ciała (podobnie, jak wyniłek fizyczny), a jak pisałam wcześniej, nadwaga często jest skutkiem insulinooporności. Osoby cierpiące na nią szczególnie powinnuy dbać o formę fizyczną. 

5. Witamina D i cynk

Dowiedziono, że odpowiednia podaż cynku zmniejsza oporność tkanek na insulinę. Natomiast nieodpowiednia zawartość w diecie witaminy D jest jednym z czynników ryzyka insulinooporności. Oba te składniki wpływają na obniżenie stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie, poprawę tolerancji na insulinę. Są zatem niezwykle ważne w proilaktyce insulinooporności. 

6. Żywność jak najmniej przetworzona! 

Unikaj potraw typu fast-food, które prócz olbrzymiej ilości kalorii, nie dostarczają praktycznie żadnych pozytywnych składników. Nie mają witamin, praktycznie wcale składników mineralnych, są zupełnie bezwartościowe pod kątem zdrowotnym - za to mogą być źródłem związków rakotwórzczych (m.in. izomerów trans), będących efektem m.in.  nieprawidłowej obróbki termicznej. 

7. Morwa biała pomocna w leczeniu insulinoopornościMorwa zawiera sporą ilość kwercetyny, która ma pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów. 
Wyciąg z morwy reguluje poziom glukozy we krwi, może również wpływać na stężenie insuliny po posiłku.

Macie w rodzinie osoby borykające się z insulinoopornością? Być może ten post pomoże komuś z Was :)

Buziaki,
Kats. 


CONVERSATION

10 komentarze:

  1. Świetnie, że o tym piszesz! Muszę podesłać to przyjaciółce, właśnie niedawno się dowiedziała, że ma insulinooporność.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący artykuł z cennymi wskazówkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie słyszałam czymś takim;o
    alemuszę sobie zrbić w końcu wszystkie badania, bo jak co jakiś czas czytam o taich zreczach to kminię, czy ja przypadkiem czegoś nie maam

    OdpowiedzUsuń
  4. Morwa owoc czy napar z lisci?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdiagnozowano u mnie insulinooporności i w związku z tym bardzo interesuje się ta kwestia. Zgadzam się z większością stwierdzeń, ale zauważyłam dwie nieścisłości:

    - ilość posiłków: przy insulinooporności zaleca się jeść rzadziej (dwa - trzy posiłki dziennie). Jedzenie 4 - 5 posiłków nie daje organizmowi szansy na zmniejszenie wydzielania insuliny i doprowadzenie do równowagi.

    - uprawianie sportu jest zalecane ale umiarkowanie: szybki spacer (40 min z prędkością 4-5 km/h), pływanie. Wysiłek fizyczny powinien być jednostajny i. Ieprzerwany przez ok 40 min.

    OdpowiedzUsuń
  6. Morwa owoc czy napar z liści?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie zawsze jest wskazane jedzenie posiłków co 2-3 godziny. Wszystko zależy od tego jakie są wartości insuliny po posiłku (np po 2-3 godzinach). Ja mam zalecenie jeść co ok 4 godziny bo po 2 godzinach moja insulina jest nadal wysoka.
    Regularność posiłków jest ważna ale co ile godzin to kwestia bardzo indywidualna.
    Co 2-3 godziny zaleca się posiłki dla osób które mają hipoglikemię żeby zapobiec spadkom glukozy.

    OdpowiedzUsuń
  8. PRzy insulinooporności poleca się właśnie jedzenie 3 razy dziennie by skoki insuliny były jak najrzadsze. Ten wpis może zaszkodzić ludziom!

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top