ROLA POTASU W DIECIE. DLACZEGO JEST TAK WAŻNY?

Hej!

  Słysząc "potas" wielu z nas kojarzy sobie od razu lekcje chemii. Gdzieś tam świta, że jest w jedzeniu, że jest potrzebny i że jego symbol w układzie okresowym był chyba jednym z najłatwiejszych do zapamiętania (bo tam na jakieś skojarzenia szło :)). Potas jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu, na szczęście znajduje się w wielu spożywczych produktach. Swoją dietę uzupełniać w ten pierwiastek powinny osoby szczególnie narażone na utratę elektrolitów, m.in. aktywne fizycznie lub mające częste biegunki, a także z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek. Na czym polega rola potasu? 


ROLA POTASU W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA


  • Jest najważniejszym kationem, który aktywuje ok. 300 enzymów, które uczestniczą w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów
  • Czuwa nad energetyczną gospodarką ustroju, należy także do pierwiastków występujących w tkankach i płynach ustrojowych
  • Potas, razem z sodem, reguluje równowagę sodowo-potasową - i co ważne, pomaga pozbyć się obrzęków - zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie
  • Pozytywnie wpływa na pracę nerek, oczyszcza je
  • Obniża ciśnienie krwi, odgrywa również niezwykle ważną rolę przy regulacji pracy serca
  • Poprawia sprawność umysłową, ponieważ ułatwia transport tlenu do mózgu, usprawnia procesy myślowe
  • Wspomaga przemianę materii i pomaga utrzymać równowagę elektrolitową
  • Chroni i stabilizuje organizm

Przy odpowiedniej podaży potasu, a tym samym przy zaspokojeniu jego zapotrzebowania, układ mięśniowy, nerwowy, a także serce działają bez zarzutu. Oczywiście, są suplementy uzupełniające dietę w potas, ale w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o produkty bogate w ten pierwiastek. 

Produkty bogate w potas to (zawartość w 100 g produktu)


  • Morele suszone - 1666 mg 
  • Figi suszone - 938 mg 
  • Rodzynki suszone - 833 mg 
  • Śliwki suszone - 804 mg 
  • Daktyle suszone - 688 mg 
  • Awokado - 600 mg 
  • Banan - 395 mg 
  • Melon - 382 mg 
  • Porzeczki czarne - 336 mg 
  • Soja, nasiona suche - 2132 mg 
  • Fasola, nasiona suche - 1188 mg 
  • Otręby pszenne -1121 mg 
  • Pistacje - 1090 mg 
  • Groch, nasiona suche - 937 mg 
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 874 mg 
  • Migdały - 778 mg 
  • Wiórki kokosowe - 660 mg 
  • Orzechy laskowe - 616 mg 
  • Kakao, proszek - 1927 mg 
  • Chrzan - 740 mg 
  • Pietruszka, nać - 696 mg 
  • Boćwina - 548 mg 
  • Jarmuż - 530 mg 
  • Ziemniaki -491 mg 
  • Brukselka - 416 mg 
  • Pietruszka korzeń - 399 mg 
  • Koper ogrodowy - 396 mg 
  • Brokuł - 385 mg 
  • Groszek zielony - 353 mg 
  • Burak - 348 mg 


CZYM MOGĄ SKUTKOWAĆ NIEDOBORY POTASU? 


Prawidłowe stężenie potasu w surowicy krwi wynosi od 3,5 do 5 mmol/l. Potas jest chyba najważniejszym (lub jednym z najważniejszych) mikroelementów w diecie człowieka, a jego nadmiar jest usuwany z kałem i moczem. 
Intensywny wysiłek fizyczny, pocenie się, odchudzanie i biegunki spowodowane środkami przeczyszczającymi, a także długotrwały stres, wymioty, a nawet pewne leki powodują bardzo dużą utratę potasu w organizmie. 


Jakie są skutki niedoboru potasu? 

O niedoborach tego pierwiastka w organizmie mogą świadczyć m.in. skurcze mięśni nóg - zwłaszcza podczas wysiłku i w upał. Podstawowym objawem są jednak obrzęki (puchnięcie) rąk i nóg. Organizm sygnalizuje tym samym, że "uciekło" z niego za dużo potasu i należy go uzupełnić. O niedoborze potasu może ponadto świadczyć drażliwość albo zmęczenie. 

Zdarzyło Wam się mieć tego typu objawy? Może warto uzupełnić dietę w produkty bogate w potas? :) 
Buziaki, 
Kats.

CONVERSATION

5 komentarze:

  1. Ja często mam niedobory sodu i potasu, bo trenuje i łatwo mi się wypłukuje :/ od jakiegoś czasu biorę tabletki i jest lepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam w których produktach jest go tak dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy post, faktycznie niedobory potasu to nic dobrego.
    Super,że podałaś listę produktów bogatych w potas :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po intensywnym wysiłku jego brak daje o sobie znać. Na szczęście wtedy zbawienny okazuje się sok pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm... a jeśli mamy go dużo za dużo...pomimo diety i przyjmowania leków moczopednych poziom sporo przekracza 5

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top