DOMOWA ALTERNATYWA DLA NUTELLI

Hej!

   Są takie smakołyki, których czasami po prostu nie sposób sobie odmówić. Doskonale wiemy, że są kaloryczne, że to przysłowiowy "sam cukier", że niekoniecznie zdrowe, a mimo to - jeśli mamy ochotę - zajadamy je sobie ze smakiem (bywa, że zbyt często). Oczywiście, nie ma w tym nic dziwnego, takich produktów jest wiele, a my jesteśmy tylko ludźmi i czasami po prostu musimy zjeść COŚ słodkiego. Ja mam tak np. z chałwą, ale wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie życia bez... Nutelli. A Nutellę zna każdy, podobnie jak jej wszystkie "podróbki". A czy są one dużo gorsze od oryginału? Tego powiedzieć nie mogę, bo oryginalna Nutella nie grzeszy składem... Jaki napis by nie widniał na opakowaniu i jaka marka - podstawą każdej z nich jest cukier i olej. Jeśli myśleliście, że kakao i orzechy, to byliście w błędzie... A gdyby tak zrobić trochę zdrowszą wersję? Jesteście ciekawi? 



    Domowa Nutella to zdrowa alternatywa dla tego smarowidła. Ile ludzi tyle przepisów, ale ja trafiłam na taki, który chyba mnie osobiście najbardziej odpowiada. Dlaczego? Bo zawiera same wartościowe składniki. A poza tym jest gotowa w niecałe 5 minut. Plusem tej Nutelli jest także to, że składniki potrzebne do jej wytworzenia są łatwo dostępne i myślę, że każdy może sobie na nie pozwolić (a na pewno od czasu do czasu). Krem jest po pierwsze - zdrowy, po drugie - przesmaczny, a po trzecie - ma gładką, smarowną konsystencję. Chociaż kto jadł choć raz nutellę, ten wie, że mało kto smaruje nią pieczywo - przynajmniej ja, jeśli ją jadłam, to tylko łyżeczkami prosto ze słoika :D przepis godny wypróbowania!

Czego potrzebujemy? 

–  awokado
– banan (najlepiej dojrzały, a nawet może lekko czerniejący)
– 2 łyżeczki kakao
– erytrytol, ksylitol lub miód - do wyboru :) 


Przygotowanie: 

  Obrać ze skórek banana i awokado. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Zasada jest taka: im banany bardziej dojrzałe, tym bardziej słodkie i tym więcej naturalnej słodyczy uzyskamy! Następnie należy dodać 2 łyżeczki kakao, a później - opcjonalnie - substancję słodzącą (jeśli nie chcecie przesłodzić, nie musicie jej dodawać!). Wszystko zblendować do uzyskania gładkiej i jednolitej masy (najlepiej bez grudek). Po około 3 minutach całość przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. Po 12 godzinach w lodówce smak zdąży się "przegryźć" i będzie idealny :) 

Dlaczego banany i awokado?

   O obu tych owocach pisałam już na blogu bardziej szczegółowo - banany są tutaj, a awokado tutaj. Jeśli chodzi o banany, są one źródłem potasu, a także tryptofanu (wpływa na poprawę nastroju, bo przekształca się w serotoninę), błonnika, żelaza. Pomaga złagodzić bóle miesiączkowe oraz zespół napięcia przedmiesiączkowego, a zielone banany zawierają tzw. skrobię oporną, która działa na układ pokarmowy podobnie, jak błonnik. Zalet bananów jest znacznie więcej! Awokado natomiast jest wartościowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (potocznie zwane "dobrym tłuszczem"), ale takżę błonnika, składników mineralnych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale takżę z grupy B, karotenoidów. Wszystkie te składniki sprawiają, że awokado ma właściwości odmładzające (no dobrze - spowalniające procesy starzenia), wpływają także na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu. Same plusy!

Robiliście kiedyś domową Nutellę? A może macie jakiś swój sprawdzony przepis? 

Buziaki,
Kats. 

CONVERSATION

11 komentarze:

  1. Uwielbiam słodkie, może ten przepis pozwoli mi je zastąpić i w kryzysowych sytuacjach będę sięgać po to opcje.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł, nie robiłam jeszcze czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz ide do sklepu po awokado! Wreszcie musze zrobic swoja wlasna nutelle :) A mozeby tak dodac kilka orzechow laskowych do tej masy? Wszak oryginalna nutella to kakao i orzechy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można!! :) choć nie zgodzę się z ostatnim zdaniem - oryginalna to głównie cukier i olej palmowy :D

      Usuń
  4. Słyszałam o tym przepisie wcześniej, jednak nigdy jeszcze go nie wypróbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. o ciekawa alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i na pewno jest bardzo smaczny ;) Muszę wypróbować bo wszystkie składniki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ogolnie nie przepadam za Nutella i nie moglabym tak jak niektorzy jesc jej lyzkami :P

    OdpowiedzUsuń
  8. o jeny jak dziwnie, w zyciu bym nie pomsyallaa ze to mozna zorbic z avocadoa i banana ;o

    OdpowiedzUsuń
  9. nie przepadam za awokado :( mozna uzyc tylko bananow?

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top