ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KURKUMY!

Hej!

    Nie wiem, jak Wy, ale ja jeszcze tylko dziś idę do pracy i mam (połowiczne) świąteczne wolne :) bycie nauczycielem na to do siebie, że kiedy dzieci cieszą się z wolnego, cieszę się razem z nimi, bo i ja mogę odpocząć te kilka dni :) dlatego też jutro od rana biorę się za sprzątanie (lepiej późno niż wcale!). Jutro też przyjeżdża do mnie siostra - nie mogę się doczekać, 2 miesiące jej nie widziałam - ale mam wrażenie, że zleciało to strasznie szybko. Czas ucieka mi jak szalony... Ostatnio mam spory zapał do pracy (nie tylko zawodowej, ale też pracy nad sobą) i to mnie napędza. Niecały tydzień temu ruszyła darmowa aplikacja Czytamy Etykiety, której jestem współautorką - zachęcam Was do pobierania (dostępne wersje na Androida i iOS) - dzięki niej dokonacie dobrego, zdrowego wyboru na zakupach :) bardzo dużo czasu, energii (a czasem i nerwów :D) poświęciłam na pracę nad nią... Wielu produktów jeszcze w bazie nie ma, ale uzupełniamy ją na bieżąco - i dlatego pracujemy dalej :) 

  Dziś chciałabym napisać kilka słów o kurkumie. Na pewno spotkaliście się z nią już kiedyś - jeśli nie w kuchni, to na opakowaniach produktów spożywczych. Jest ona bowiem naturalnym barwnikiem często dodawanym do żywności (i daj Boże, aby takich dodatków do żywności było jak najwięcej!). Jest ona także jedną z najzdrowszych przypraw świata. Znana jest głównie z silnych właściwości antywirusowych oraz przeciwzapalnych. Są badania potwierdzające, że kurkuma może ma działanie antyrakowe, a także przeciwdziałać chorobie Alzheimera. To jednak nie wszystko - jakie jeszcze właściwości ma ta cudowna przyprawa?

właściwości kurkumy

KILKA SŁÓW NA TEMAT KURKUMY

  Pewnie naturalne substancje wykorzystywane były w medycynie nawet w najodleglejszej historii. Oczywiście, wszelkiego rodzaju przyprawy miały w tym swój niemały udział. Co najlepsze, ludzie na początku działali kompletnie "instynktownie" i nikt nie zastanawiał się, dlaczego czosnek leczy przeziębienie, a napary z ziół łagodzą ból brzucha. Dopiero wiele wieków później zaczęto szukać, rozkładać składniki "na czynniki pierwsze", badać ich wpływ na organizm i badać je laboratoryjnie. I dziś mamy trochę podobną sytuację - babcine receptury są przecież niezastąpione, ale czy nasze babcie zastanawiały się, dlaczego tak jest? :) Kurkumę od dawna wykorzystuje się w medycynie Dalekiego Wschodu. Wszystko głównie dzięki kurkuminie - i jej polifenolowemu charakterowi! Odpowiada ona za pomarańczowy kolor kłącza. Jakie jeszcze kurkuma ma właściwości?

1. Poprawia trawienie. Zawiera olejki eteryczne, które zapobiegają wzdęciom, ale także odbijaniu. Eksperymenty dowiodły, że kurkuma wspomaga leczenie wrzodów - pobudza bowiem wydzielanie mucyny, która tworzy warstwę ochronną błon śluzowych i hamuje wydzielanie soku żołądkowego.

2. Wspomaga pracę wątroby. Substancje zawarte w kurkumie pobudzają wydzielanie produkowanej w wątrobie żółci, która z kolei konieczna jest do trawienia tłuszczów. Wyciągi z kurkumy stosowane są w stanach zapalnych dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Kurkuma chroni również i wspomaga regenerację komórek wątroby.

3. Leczy przeziębienia. Ten charakter kurkuma zawdzięcza obecności kurkuminy - wspomaga ona organizm w likwidowaniu chorobotwórczych bakterii, grzybów, wirusów i grzybów- a także olejków eterycznych, które wzmacniają jej działanie antybakteryjne. 

4. Ochrona serca! Tutaj znowu działa niezawodna kurkumina. Po pierwsze, silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne (to w zasadzie wpływa na wszystkie układy!). Po drugie - wpływa na obniżenie do odpowiednich wartości poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca i... cukrzycy! Po trzecie: przeciwdziała również agregacji płytek krwi, zatem zmniejsza ryzyko miażdżycy i poprawia krążenie.

5. Działanie przeciwnowotworowe - wykazał je Dr. Bharat Aggarwal z Centrum Badań nad Rakiem w Houston. Kurkumina może znacznie hamować przerzuty mimo, nawet u komórek, które nie reagowały na chemioterapię. Eksperymenty przeprowadzono co prawda na myszach, ale to daje pewną "nadzieję", że u człowieka mogą dziać się podobnego rodzaju rzeczy... Antynowotworowe działanie kurkuminy potwierdziły też inne badania. W dodatku nie daje skutków ubocznych, w przeciwieństwie do chemioterapii! Warto więc stosować ją w kuchni (do sosów, dipów, zup, dań kuchni azjatyckiej i nie tylko) w profilaktyce nowotworów :) 

6. Kurkuma wspomaga pracę mózgu. Obecny w niej tumeron (jolejek eteryczny) przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze). Spożywanie potraw z dodatkiem kurkumy poprawia także zdolności umysłowe. Badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles pokazały, że pobudza ona organizm do niszczenia białek odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera.

O jakich jeszcze zalety kurkumy warto wspomnieć?

- ma właściwości odchudzające
- zawiera sporo błonnika, witamin z grupy B, witaminy C,E i K
- jest źródłem m.in. wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, sodu, potasu i cynku
- zawiera (prócz nasyconych) kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone
- wspomaga oczyszczanie krwi
- wspomaga pracę trzustki
- łagodzi bóle miesiączkowe
- łagodzi kaszel i inne problemy z układem oddechowym

KTO NIE POWINIEN STOSOWAĆ KURKUMY? 

   Mimo ogromnej liczby zalet, na kurkumę powinny "uważać" osoby z chorobą wrzodową, gdyż stosowana przez dłuższy czas i w dużych dawkach, może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Kobiety w ciąży nie powinny jej używać do potraw - pobudza skurcze macicy i może grozić poronieniem. Oprócz tego osoby borykające się z kamicą żółciową lub po operacji wycięcia woreczka żółciowego (o, czyli ja...). Osoby, które biorą leki przeciwzakrzepowe, także powinny uważać na kurkumę ze względu na to, że może ona powodować wzmocnienie ich działania. A jak wiadomo - dawki leków zwykle są już odpowiednio dopasowane do każdej osoby, która ma je przyjmować. 

Kto z Was używa kurkumę w kuchni? Lubicie potrawy z jej dodatkiem?

Buziaki,
Kats. 

CONVERSATION

12 komentarze:

  1. Pamiętam że jak byłam mała i byłam chora to dostawałam do picia mleko z kurkumą i chyba masłem:) Nie wiedziałam że ma aż tyle fajnych właściwości. A aplikacja mnie zainteresowała, zaraz ściągam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kurkumę. Szczególnie w kosmetykach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze że ma tyle dobrych właściwości bo lubię ją dodawać do jedzenia

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam kurkumy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sporo już wiedziałam o kurkumie, ale tyle wiadomości... super, dzięki :)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy, przydatny post ;-) Kurkumę stosuję dosyć często... :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem korzystam z kurkumy podczas gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasem korzystam z kurkumy podczas gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dodawać kurkumę do potraw i jako dietetyk w 100% mogę ją polecić !!

    Bardzo dziękuje za odwiedziny, ale przede wszystkim za miły komentarz <3 Nie spodziewałam się ,że po takim czasie ktokolwiek jeszcze wchodzi i cokolwiek czyta :D
    Buziaki dla Ciebie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. W kuchni czasem ją dodaje do ryżu - tak do smaku. Dobra też jest w kosmetyce - działa na trądzik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurkumę spożywam namiętnie od kilku już lat ponieważ wykazuje ona również działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Należy pamiętać, że aby była dobrze przyswajana to należy ją łączyć w tłuszczem i choć odrobiną ostrej papryczki lub pieprzu cayen - ja łączę ją z olejem kokosowym i pieprzem cayen. Niestety kurkuma kurkumie nie równa. Wielu producentów/dystrybutorów/pośredników... dodaje do niej mąką. Najlepsza to ta pochodząca bezpośrednio z Indii.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiedzialam, ze kurkuma ma taki pozytywny wplyw na organizm.

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top