PASTERNAK - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Hej!

      Do tego, że warzywa są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. O ile w temacie nabiału, tłuszczów, mięsa opinie są bardzo różne i niejednoznaczne - "jeść czy nie jeść", "zdrowe czy nie?", o tyle do warzyw przyczepić się chyba nie da (a przynajmniej do niektórych). Nie każdy jednak za nimi przepada - a szkoda, bo są skarbnicą wielu substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Ja na przykład jestem wielką miłośniczką pomidorów i buraków (nie mylić z buractwem u ludzi, które niestety bardzo się szerzy :D). Dziś chciałabym skupić się na pasternaku. Gdy byłam dzieckiem, bardzo popularne było powiedzenie "figa z makiem z pasternakiem" - wtedy nie widziałam, co to jest ten pasternak. Teraz wiem i Wam też polecam o nim poczytać - bo naprawdę warto włączyć go do diety! 



CZYM JEST PASTERNAK?

   Uprawiany był już w starożytności, ale do Polski przybył "dopiero" w XVIII wieku. Jest to dwuletnia roślina korzeniowa, której korzeń łudząco przypomina korzeń pietruszki - zarówno pod względem wyglądu, jaki  zapachu (nawet w MasterChefie kiedyś ktoś je pomylił). To właśnie korzeń jest najczęściej wykorzystywaną w kuchni częścią. Uprawia się go na lekkich, przepuszczalnych glebach, które łatwo się nagrzewają. Zbiory przypadają na wrzesień i październik, czyli teraz, początkiem listopada, jeszcze się załapiecie :) Pasternak ma zastosowanie w przygotowaniu wielu potraw - w tym dań mięsnych, zup, dań rybnych, sosów i sałatek.

CO SIEDZI W PASTERNAKU?

1.  Nie tylko korzeń pasternaka jest wartościowy. Cała roślina, łącznie z zielonymi łodygami i liśćmi, zawiera bardzo cenne związki – furanokumaryny, wśród których wyróżnia się ksantotoksynę i bargaptenSą to związki chemiczne o wielokierunkowej aktywności biologicznej. Z jednej strony działają antybakteryjnie, rozkurczowo i grzybobójczo, z drugiej... mogą powodować alergie i przebarwienia skórne. Działają fotouczulająco i wpływają na powstawanie melaniny (barwnika skóry), co wykorzystywane jest do produkcji leków stosowanych w terapii bielactwa – związki te skutecznie stymulują bowiem repigmentację skóry. 
2. Pasternak to również bogate źródło olejków eterycznych - wytwarza się je z korzenia. Olejek pasternakowy znany jest z właściwości obniżających wysokie ciśnienie. Działa on też przeciwbólowo oraz pomaga się wyciszyć, uspokoić - pomaga w sytuacjach stresowych.
3. Pasternak zawiera też glikozydy flawonoidowe - ich działanie przeciwzapalne jest nieocenione przy przeziębieniach. Do grzanego wina warto dodać plasterki świeżego pasternaku - pomoże zwalczyć infekcję i kaszel. 
4. Warzywo to jest równie bogate w błonnik, dlatego też jego spożywanie pobudza perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień oraz chroni przed zaparciami. Oprócz tego błonnik wpływa gospodarkę kwasami żółciowymi i na tempo wchłaniania m.in. cukru do krwi, zatem pomaga utrzymywać jego stężenie na odpowiednim poziomie. 
5. To źródło magnezu, cukrów i witamin: C i z grupy B, w tym kwasu foliowego, ważnego dla kobiet planujących dziecko. Najwięcej tych substancji znajduje się w nasionach, dlatego są one wykorzystywane do produkcji leków oraz kosmetyków.

JAKI WPŁYW NA ZDROWIE MA PASTERNAK?

    O niektórych właściwościach zdrowotnych wspomniałam powyżej - przy okazji opisywania poszczególnych składników i związków. Pasternak zapobiega kamicy nerkowej - napar z korzenia pasternaku, ale także wyciąg z jego nasion działają moczopędnie i przeciwzapalnie - pomagają też oczyścić nerki i drogi moczowe ze złogów. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia pH moczu i zapobiega krystalizacji złogów. Składniki zawarte w pasternaku łagodzą bóle miesiączkowe, ponieważ działają rozkurczowo. Ponadto pasternak ułatwia odchudzanie! Wszystko dzięki wcześniej wspomnianemu błonnikowi, który zwiększa uczucie sytości - poza tym zarówno korzeń, jak i nasiona pasternaku pobudzają wydzielanie soków trawiennych. No i ma bardzo mało kalorii!

   Warto w skórę głowy wcierać wyciąg z nasion pasternaku - pomaga  on zwalczać łojotok łupież. Jest to skutek działania pochodnych kumaryn (pobudzają krążenie krwi w skórze), a także działających przeciwzapalnie flawonoidów. Dobrze wpływa też na wzmocnienie oraz wzrost włosów - pasternak wykorzystuje się do leczenia miejscowego łysienia. 


Lubicie pasternak? W jakiej formie polecacie go spożywać? :)

Buziaki,
Kats.

CONVERSATION

14 komentarze:

  1. ostatnio zauwazyłam że przychodzi moda na polskie dawne superfood ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy go nie jadłam, w sklepach typu polo market go nie ma

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam z nim do czynienia, ale widać jest wart uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdybym nie czytała tekstu a patrzyła tylko na zdjęcie to pomyślałabym, że serio to pietruszka haha <3
    pomaga w odchudzaniu? to ja się muszę za nim rozejrzeć :D i na włosy też by mi się coś przydało... uwielbiam, jak składniki z kuchni można wykorzystać też do pielęgnacji :D
    pozdrawiam ♥
    stylowana100latka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. o nigdy o nim nie słyszałam, ale ma naprawdę rewelacyjne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przez 20 lat probowalam przyzwyczaic sie do pietruszki, ale z ta gadzina mi nie po drodze :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja go w sklepach nie widuję, ale może rzeczywiście mylę go wtedy z pietruszką, którą kupuję raczej sporadycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny post bo ja lubię pasternak dobrze wiedzieć o wszystkich jego właściwościach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiam,robię z niego zupę już chyba od 30-tu lat,ale w sklepach go nie widuję.Uprawiam na działce :-)

      Usuń
  9. Świetny i wiele dający post! ;D melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie miałam z nim styczności, myślę że najwyższa pora spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym spróbowała, ale jeszcze nie udało mi się go nigdzie dostać. A rozglądam się już od jakiegoś czasu.

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top