NA ZDROWIE... KARDAMON I IMBIR!

Hej!

     W przerwie między nauką i pracą postanowiłam dodać coś na bloga - nie ukrywam, że to również jeden z moich priorytetów :) obecny tydzień jest ciężki, ale chyba jestem już na ostatniej prostej! Chciałabym dziś napisać kilka słów o przyprawach. Tak naprawdę większość z nas nie wyobraża sobie posiłków bez nich. Znam co prawda osoby, które "przyprawiają" tylko solą, ale dla mnie byłoby to chyba nie do przełknięcia. Raz, że moje kubki smakowe są na nią bardzo wrażliwe, dwa - potrawa bez żadnych przypraw jest dla mnie, że tak to ujmę, jałowa. Oczywiście - wszystko zależy od stanu zdrowia - niektóre schorzenia wymagają zmniejszenia ilości pikantnych przypraw - chociaż chyba nawet więcej jest chorób, które wykluczają z diety sól. Poza funkcją smakową (oraz konserwującą - bo część z nich również ją posiada) przyprawy mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Pewnie wielu z Was nie zdaje sobie sprawy, jak dużo domowych "leków" kryje kuchenna szafka czy szuflada - wiedzieli o tym za to nasi przodkowie, którzy od najdawniejszych lat przyrządzali z przypraw napary, poprawiając w ten sposób swoje samopoczucie i zdrowie. Dziś na tapetę biorę jedne z najstarszych przypraw czyli imbir i kardamon - a także ich nieocenione właściwości!


IMBIR 

   Aromat imbiru jest tak charakterystyczny i intensywny, że nie sposób pomylić go z żadną inną przyprawą. W smaku jest słodko-gorzki, sprawdzi się świetnie w potrawach w połączeniu z takimi przyprawami, jak: goździki, ziele angielskie, kardamon, czy cynamon. W swoim składzie imbir zawiera olejek eteryczny, który odpowiada za specyficzny zapach i którego właściwości wykorzystuje się w produkcji perfum czy też dobrej jakości likierów.
   Imbir można dostać w sklepach w różnych formach - świeżej, startej lub kandyzowanej. Ja postawiłam na mielony, bo jest chyba najbardziej uniwersalny. To dobry dodatek do zup oraz sosów – zwłaszcza w zupie dyniowej "na ostro" mi smakuje. Kiedyś zawsze jadłam ją na słodko, obecnie moim faworytem jest wersja "niesłodka". Polecam. Poza tym imbir można dodać do ciastek lub deserów, takich, jak pieczone jabłka. Byle nie za dużo - wystarczy trochę, by poczuć smak :) dostaniecie go tutaj (klik).
 
Jakie właściwości ma imbir?

- poprawia krążenie i hamuje agregację płytek krwi - zapobiega zakrzepom
- olejek imbirowy (zingiberol) przynosi ulgę zmęczonym, przepracowanym mięśniom
- wykazuje działanie moczopędne, zapobiega obrzękom
- pobudza organizm do oczyszczania dróg oddechowych
- w połączeniu z koprem łagodzi zaparcia oraz wzdęcia
- łagodzi przeziębienia i kaszel
- łagodzi bóle miesiączkowe, migreny oraz mdłości (polecany osobom chorującym na chorobę lokomocyjną)
- świeże i suszone kłącze imbiru ma działanie odkażające
- zwalcza bakterie patogenne, działa także przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo
- poprawia trawienie - pobudza bowiem wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, szczególnie korzystnie wpływa na jelito grube i jego funkcjonowanie
- odtruwa wątrobę
- poprawia ukrwienie  skóry i kończyn, a także mózgu - pomaga więc w koncentracji i przy wysiłku umysłowym
- ma działanie przeciwzapalne
- ma także dobroczynny wpływ na skórę - wcierany w nią rozgrzewa i zmniejsza ból
- ostatnie badania sugerują, że imbir może mieć działanie antynowotworowe (zwłaszcza na raka jajnika oraz okrężnicy)
- imbir jest też polecany osobom odchudzającym się


KARDAMON

    Kardamon ochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Już w starożytności ludzie „żuli” jego nasiona, aby odświeżyć oddech, a także jako perfum. Indianie wierzyli, że może ona pomóc w odchudzaniu... I nie pomylili się. Co jeszcze warto wiedzieć o tej przyprawie? Kardamon "zbudowany" jest ze strąków, które wykorzystuje się w całości lub podzielone - w przypadku gdy przyrządzamy dania indyjskie. Właśnie w daniach tej kuchni jest on najbardziej popularny. Na początku strąki należy podsmażyć lub wymieszać z innymi przyprawami. Same w sobie mają neutralny smak, ale dodawane w całości mogą nadawać potrawom gorzki i nieprzyjemny. Także... lepiej je rozdrabniać :) kardamon dostaniecie pod tym linkiem!


Właściwości kardamonu: 


- razem z imbirem stosowany jest przy problemach trawiennych...
- ... oraz do zwalczania nudności, wzdęć, gazów, zgagi, utraty apetytu i 
nadkwasoty
- herbata z kardamonem działa antydepresyjnie!
- łagodzi także uciążliwe zaparcia 

- tak, jak robili to przodkowie - można go żuć po posiłkach w celu poprawy higieny jamy ustnej :)
- jest pomocny w zwalczaniu zakażeń

- działa moczopędnie, a tym samym pomaga usuwać toksyny z pęcherza moczowego i nerek, a także nadmiar wody i soli
- stosowany w leczeniu wrzodów oraz w łagodzeniu ich objawów 
- stosowana przy wspomaganiu leczenia zapalenia oskrzeli i kaszlu, a także przeziębień czy grypy- może hamować wzrost komórek nowotworowych
- kardamon obniża dość znacznie ciśnienie krwi, zapobiega też tworzeniu zakrzepów 
- zawarte w kardamonie składniki odżywcze i olejki eteryczne mają właściwości przeciwutleniające-  usuwają wolne rodniki, zapobiegając np. procesom starzenia
- ponadto lotne eteryczne olejki zatrzymują wzrost wirusów, bakterii, grzybów i pleśni
- może pomóc pozbyć się... czkawki! :)- kardamon ma właściwości przeciwzapalne, które ograniczają bóle i obrzęki (przede wszystkim w błonach śluzowych jamy ustnej i gardła)
jest także dobrym afrodyzjakiem


Stosujecie w kuchni kardamon i imbir?
Podzielcie się opiniami, chętnie je poznam! I zapraszam do sklepu, w którym na pewno je dostaniecie :)
YMT24 (klik)
Buziaki,
Kats. 

CONVERSATION

26 komentarze:

  1. Ja jestem fanką herbaty z imbirem :)
    Pozdrawiam serdecznie, mój blog/KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuje za odwiedziny i komentarz :) zapraszam ponownie:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie stosuje :( ale może pora zacząć ;)
    madameeangela.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Żadko używam te przyprawy na codzień w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  5. oo nigdy nie stosowałam tych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja niestety nie stosuję ponieważ mój chłopak nie przepada. :(
    Obserwujemy? :*
    http://evelinololove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Doceniam właściwości zarówno kardamonu jak i imbiru. Niestety jednak mimo licznych prób nie mogę przyzwyczaić się do smaku imbiru. Kardamon natomiast to mój kuchenny niezbędnik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie stosuję..Myślę, że zacznę urozmaicać w ten sposób swoją kuchnię jak wyprowadzę się na studia i sama będę gotować itp. :)
    mybeautifuleveryday.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Herbatę z imbirem piję na szybkie rozgrzanie organizmu - zazwyczaj po powrocie ze szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. imbir, i świeży i mielony, suszony u mnie jest właściwie zawsze w kuchni, kardamon natomiast trochę rzadziej, sama nie wiem dlaczego, bo taki aromatyczny do herbaty i kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kardamonu nie używam ale imbir już tak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię imbir, więc cieszę się, że ma tyle wspaniałych właściwości :)
    post jak zwykle dopracowany i bardzo mądry ;)
    pozdrawiam:)
    stylowana100latka.blogspot.com - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam herbatę z imbirem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja to uwielbiam wszystkie przyprawy korzenne :)

    http://lavendercandle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Kardamon lubię czasami do kawy dodać ale za imbirem nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Imbir uwielbia moja babcia i czesto go dodaje do potraw;)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny post, jestem fanką imbiru, zwłaszcza w zimowej porze, niesamowicie wzmacnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja imbir dodaję do zupy - krem z czerwonej soczewicy. Dodaje fajna orientalną nutkę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest Pani jedyna tak bardzo do mnie przemawiająca.Prowadzi Pani świetny blog.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Doceniam! :)

      Usuń
  20. A ja piję taką miksturę imbir starty na tarce, do tego cytryna i miód. Wszystko wymieszać i do herbaty, http://agdlegnica.pl chyba że ktoś lubi ostro w buzi :)

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top