1/03/2016

DLACZEGO WARTO JEŚĆ MAKARON ORKISZOWY?

Hej!

     Z wczesnego dzieciństwa pamiętamy zazwyczaj raczej niewiele. Prawda? Ja mam dobrą pamięć do imion, nazwisk i twarzy i jestem pewna, że gdybym teraz na ulicy powiedziała "cześć" koleżance z zerówki, którą pamiętam doskonale, ona uznałaby, że z kimś ją pomyliłam. Są też pewne wydarzenia, szczegóły, które kojarzymy dużo mniej - najczęściej są to takie "migawki" - drobne fragmenty, których otoczenia nie pamiętamy, ale wiemy, że miały miejsce. Mnie w pamięci utkwiło, kiedy robiliśmy w zerówce sałatki (połamała mi się wtedy plastikowa miseczka) oraz... naszyjniki z makaronu. Mój był z popularnych "świderków", pomalowanych na różowo i niebiesko. Doskonale to pamiętam. Jak by tak się zastanowić, to makaron jest całkiem wdzięcznym obiektem do tworzenia biżuterii i ozdób... Jest przecież mnóstwo jego rodzajów (zależnie od kształtu), w których można by było wybierać i przebierać... Z biegiem czasu dużo ważniejsze stało się dla mnie nie to, jak makaron wygląda, ale to, z czego został "zrobiony". Bo różnica między zwykłym a np. orkiszowym jest ogromna. Dziś chciałabym napisać Wam parę słów o tym drugim - dlaczego warto go jeść? Jakie ma wartości odżywcze? 


CZYM JEST ORKISZ?

   Nie każdy z nas wie, że orkisz jest jedną z odmian pszenicy. Czym się od niej różni? Przede wszystkim jest hodowany i zbierany z nienaruszoną, mocną łupiną, która chroni jądro ziarna przed różnymi chemikaliami, promieniowaniem radioaktywnym i zanieczyszczeniami. Dzięki temu zachowana jest jego wartość wartość odżywcza i świeżość. Natomiast zwykła pszenica traci łupinę w czasie zbioru i jest przez to często zanieczyszczona pestycydami oraz środkami służącymi do "ochrony zboża"... Hodowana jest w celu ułatwienia uprawy, przyspieszenia zbiorów i zwiększenia plonów. Zwykła pszenica ma dużą zawartość glutenu, która jest istotna w "masowej" produkcji pieczywa - oczywiście przeznaczonego do handlu. Mamy więc pierwszą, dość istotną różnicę.

    Warto wspomnieć, że większość makaronów w polskich sklepach zrobiona jest z pszenicy miękkiej, wody i często z dodatkiem jaj - jest to makaron jajeczny. Ten typ makaronu jest bardziej kaloryczny, niż ten, który króluje we Włoszech - z pszenicy durum (a dokładniej pozyskiwanej z niej semoliny). W nim dodatek substancji innych, niż woda i pszenica, jest zakazany. Makaron jajeczny jest bardziej kaloryczny niż durum, a także bardziej kleisty i w przeciwieństwie do niego trudno ugotować go al dente. Tylko co z osobami, które nie tolerują glutenu? Wszelkie makarony - czy to z pszenicy miękkiej czy durum - są dla nich niewskazane. Istnieją jednak alternatywy, takie jak np. makaron jęczmienny (zawiera znikomą ilość glutenu), kukurydziany, ryżowy, sojowy... Mają one dobre właściwości odżywcze. Pod ich względem wyróżniłabym jeszcze makaron orkiszowy, który co prawda gluten zawiera, ale ma wiele cennych właściwości. 


                                                                                WŁAŚCIWOŚCI ORKISZU
  
- wspomaga procesy krwiotwórcze i usuwanie toksyn z organizmu
- ... a także rozweselające! Tak - to naturalny środek, który świetnie poprawia nastrój i oddziałuje pozytywnie na psychikę. Można powiedzieć, że to taki "mały" antydepresant
- jest pomocny przy zmęczeniu, zapobiega obniżaniu wydolności organizmu
- stosowany jest przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia,
- pomaga w problemach ze strony serca i układu krążenia
- wspomaga układ odpornościowy (pomaga np. przy zwiększonej podatności na infekcje)
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- orkisz zawiera gluten w łatwo przyswajalnej postaci
- zawiera dużo błonnika, żelaza, a także sporo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz istotny, wielonienasycony kwas linolenowy 
- spożywanie orkiszu pomaga uporać się z problemami trawiennymi oraz skórnymi
- smak jest łagodny i przyjemny, lekko orzechowy i słodkawy
- orkisz jest zbożem stosunkowo lekkostrawnym, tak więc mogą spożywać go też małe dzieci
- produkty z orkiszu mają właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne
- zboże to może zapobiegać kamicy żółciowej
- zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę
- wzmacnia narządy zmysłów
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
 

    Bardzo ważny jest fakt, że najbardziej wartościowe składniki znajdują się w ziarnie wewnętrznym, a nie jak w większości gatunków zbóż -  w łusce.  Orkisz zawiera ok. 40% więcej białka, niż pszenica zwyczajna, a także pierwiastki takie, jak miedź, cynk i selen. Oprócz tego obecne w nim witamin A, D i E (ta ostatnia jest przeciwutleniaczem, którego aktywność jest o 1/3 większa, niż w pszenicy zwyczanej!). Zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego (świetnie działającego na włosy) oraz fitosteroli. Naukowcy wykryli w też w orkiszu obecność rodanidu, który jest substancją biologicznie czynną - to naturalny antybiotyk obecny także w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Można więc powiedzieć, że orkisz pomaga kobietom karmiącym chronić maluszki przed infekcjami. Jego regularne spożywanie przez kobietę w ciąży wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost masy ciała dziecka i zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.

Ktoś z Was jadł makaron orkiszowy? Podzielcie się opiniami :)
Ja swój zamówiłam na tej stronie (klik) :)

Buziaki,
Kats.





31 komentarzy:

  1. Ja również mam doskonałą pamięć, zwłaszcza do dat np. nadal pamiętam kiedy ma urodziny koleżanka z podstawówki, której nawet nie lubiłam ;)

    A makaron orkiszowy bardzo lubię i często spożywam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu dowiedziałyśmy się czegoś nowego :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku kochana! :*

    SiostryAndrzejewskie

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron uwielbiam, ale orkiszowego nie jadłam. Jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem czy mojego Męża bym do niego przekonała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować! :) Bardzo ciekawy post

    http://eyenjf.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. nawet nie wiedziałam, że taki makaron istnieje ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawiłaś mnie tym orkiszem, muszę przerzucić się na niego bo mam problemy z krwią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też mam dobrą pamięć (lata studiowania prawa na coś się przydały) i rodzina mojego chłopaka śmieje się, że wszystko za niego pamiętam. ;) a makaron orkiszowy jadłam już kilka razy, całkiem nieźle smakuje i czasem przygotowuję go na obiad. :)
    pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uu, ciekawe info. Na pewno kupie, bo interesuje się zdrową żywnością i staram się tak samo zdrowo jeść:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy post :) nigdy o nim nie słyszałam, a same plusy! :)

    http://vereeben-art.blogspot.com/ nowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, że o tym napisalaś :)
    zapraszam do siebie i do mojej przyszłej przygody z USA: http://samcix.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nawet o takim nie słyszałam, a co dopiero jeść :D Z tych zdrowszych (chyba), to znane mi są tylko razowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nawet nie wiedziałam, że jest taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pomocny post. Od jakiegoś czasu zwracam większą uwagę na to co jem, a każda tego pokroju informacja jest dla mnie na wagę złota :)
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robimy wszystko z orkiszu od kilku lat :) http://www.wikirose.pl/2013/03/maka-orkiszowa-maka-o-niezwykych.html

    OdpowiedzUsuń
  16. słyszałam o chlebie orkiszowym, ale o makaronie słyszę pierwszy raz!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pisałam już kiedyś u siebie o orkiszu i jestem zdania, że powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać jego dobroczynne właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  18. rewelacyjny post, sama bardzo lubię ten rodzaj makaronu :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja jadłam makaron orkiszowy i go uwielbiam, tak samo jak płatki czy kaszę:)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  20. Miło zobaczyć zdjęcie naszego produktu w powyższym wpisie :) Nasze hasło brzmi: "Chcesz być piękny i zdrowy jedz makaron orkiszowy!"
    Wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji skosztować makaronu orkiszowego serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu firmowego: www.sklep.niro-bio.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. OOO - nasz makaron :) - prawda że pyszny ??? :) mamy jeszcze w naszej ofercie makarony z pełnego świeżego przemiału ziarna orkiszu ekologicznego oraz płatki i mąki. Wszystko na świeżo mielone co pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych :) zapraszamy do naszego sklepu :) www.niro-bio.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Jadłem, jadłem ............ no na pewno jest w smaku specyficzny i nie przypomina tradycyjnego fizycznie ma podobny kształt, jednak wiedząc jakie ma właściwości odżywcze warto go jeść...POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  23. jednym słowem robi wszystko, oprócz wydłużenia penisa oraz powiększenia biustu ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak dla mnie smakuje ohydnie - zostawia po sobie gorzkawy posmak, ale duży plus za właściwości prozdrowotne

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE