Hej!
Serdecznie dziękuję Wam za wszystkie, wszystkie komentarze i wiadomości, jakie od Was dostaję. Jest Was tutaj (i na fanpage) coraz więcej, dzięki czemu ja też mam dużo więcej motywacji, pomysłów i chęci do pisania. Jeśli macie jakieś pytania - piszcie śmiało, zawsze odpowiadam. Temat odżywiania w dzisiejszym świecie jest bardzo "na czasie", w pewnym stopniu dzięki temu istnieje wiele mitów w tej dziedzinie, które co jakiś czas są obalane przez specjalistów. Powszechne są też alergie pokarmowe oraz choroby, które znacznie ograniczają zakres tego, co możemy jeść. Celiakia, cukrzyca, zespół wrażliwego jelita, leniwe trawienie, nietolerancja laktozy... Postanowiłam, że co jakiś czas będę pokazywać (i charakteryzować) na blogu produkty, które są dobrą opcją dla osób borykających się z różnymi schorzeniami - powiedzmy, "w zastępstwie" za żywność, której po prostu nie mogą spożywać. Tym samym chcę przekonać Was, że fakt, że ktoś jest chory, nie oznacza, że musi odmawiać sobie tego, co smakuje. Pole manewru jest ograniczone, ale również może być pyszne! Na pierwszy ogień idą płatki jaglane - prawdziwa bomba "witaminowo-mineralna"!
Płatki to produkt zbożowy, produkowany z prosa przez... gniecenie jego ziaren. Jest to jedno z najzdrowszych zbóż - uprawia się je od najdawniejszych czasów i chyba dzięki temu płatki z niego produkowane cieszą się takim "zaufaniem". Tak, jak proso, są bardzo wartościowe - zawierają mnóstwo witamin z grupy B i wiele innych składników (m.in. kwas krzemowy), wpływających pozytywnie na zdrowie i wygląd skóry, paznokci, włosów. Niedobór witamin z grupy B może skutkować łamliwością włosów, paznokci, problemami z cerą i suchą skórą. Stąd dostarczanie sobie ich jest bardzo istotne. Oprócz witamin płatki jaglane posiadają pierwiastki, które są niezwykle ważne dla naszego organizmu - potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo i mangan. Chyba nie muszę pisać, co się dzieje przy niedostatecznej podaży wapnia? Od małego uczą nas, że jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, zapobiega osteoporozie i uczestniczy w różnych przemianach biochemicznych. Fosfor niezbędny jest w przemianach energetycznych, żelazo jest składnikiem hemoglobiny, niezbędne też do regeneracji tkanek. Magnez - koncentracja, układ nerwowy i wiele, wiele innych. Nie będziemy aż tak wnikać w fizjologię, bo nigdy nie dotrwacie do końca wpisu :) na uwagę zasługuje także witamina E, która jako naturalny antyoksydant przeciwdziała procesom starzenia i pomaga zachować młodość komórek ciała.
Charakteryzują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi - korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, a także nerwowy. Poprawiają koncentrację, usuwają zmęczenie, ale jednocześnie przeciwdziałają bezsenności. Pomagają usprawniać trawienie, niwelują problemy z zaparciami, ponieważ zawierają sporo błonnika pokarmowego. Zawartość lecytyny dodatnio wpływa na pracę mózgu, a dokładniej na zdolności zapamiętywania, koncentrację, reguluje również poziom cholesterolu. Poza tym psiadają właściwości przeciwgrzybiczne i moczopędne, korzystnie wpływają na pracę nerek i pomagają utrzymać zdrowie układu moczowego.Plusem płatków jaglanych jest również brak glutenu, są więc idealnym produktem dla osób chorujących na celiakię bądź nietolerujących ten składnik. Obecnie nawet zupełnie zdrowe osoby rezygnują z żywności zawierającej gluten - prawdę mówiąc nie wiem, dlaczego - ale oczywiście szanuję ich wybór. Słyszałam, że niektórzy zdrowi ludzie czują się tak dużo lepiej, także... może coś w tym jest. W każdym razie popyt na bezglutenową żywność jest dziś olbrzymi!
JAK SMAKUJĄ I Z CZYM TO SIĘ JE?
Płatki jaglane to naprawdę dobra alternatywa dla kanapek i innych płatków śniadaniowych, które po pierwsze - mogą się nudzić, po drugie - nie zawsze są zdrowe. Tymczasem płatki z prosa to pożywny, energetyczny posiłek, którym idealnie można rozpocząć dzień. Mogą być gotowane na wodzie, mleku lub po prostu dodawane do jogurtu. Tutaj mamy naprawdę duże pole manewru - z miodem, syropem klonowym, z owocami (z jabłkiem i cynamonem albo bananem - uwielbiam!). Poza tym są świetną panierką do kotletów. Kto z Was nie zna słynnych "panierek z KFC", które na milion sposobów ludzie próbują podrobić? Często wykorzystują do tego płatki kukurydziane. Moim skromnym zdaniem o wiele lepszą panierką są właśnie płatki jaglane. Jeśli chodzi o walory organoleptyczne - mają chrupką strukturę, smakowo są dość mało wyraziste, dlatego też fajnie jest urozmaicać (tak, jak pisałam powyżej) owocami, cynamonem czy miodem.
Próbowaliście płatki jaglane czy wolicie tradycyjne, kukurydziane bądź różne słodzone wersje - kuleczki czekoladowe, poduszeczki cynamonowe itp?
Podzielcie się opiniami.
Buziaki,
Podzielcie się opiniami.
Buziaki,
Kats.
nie miałam nigdy styczności z płatkami jaglanymi. Póki co mam wielki zapas owsianych i muszę najpierw je "wykończyć" zanim spróbuję coś nowego, ale rzeczywiście zapowiadają się obiecująco :).
OdpowiedzUsuńo nie wiedziałam że mogą być jako panierka, akurat je mam w kuchni
OdpowiedzUsuńJa najczęściej dodaję do jogurtu :D
OdpowiedzUsuńWolę płatki kukurydziane ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię dodawać do jogurtu :)
OdpowiedzUsuńJa cierpię na zespół jelita wrazliwego i musze sporo produktów odrzucać które do tej pory jadłam a i duzo mleka nie moge bo potem "zdycham" lekarz stwierdził ze dobrze by było gdybym cześć produktów zamieniła na te bezglutenowe a płatki jaglane chyba sobie kupie
OdpowiedzUsuńWspółczuję, mam nadzieję, że płatki jaglane staną się Twoim numerem 1 :) ściskam!
Usuńbardzo dobre są również płatki gryczane :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale dużo dobrych opinii słyszałam :D
OdpowiedzUsuńmybeautifuleveryday.blogspot.com
Musze spróbować w nich upiec piersi kurczaka.
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Kurczaka tylko w jajku i płatki. Polecam
Usuńprzyznam szczerze, że jeszcze nie jadłam płatek jaglanych, a szkoda :)
OdpowiedzUsuńP.S. NOWA NAZWA BLOGA! Dawniej: www.free-to-be-myself-forever.blogspot.com, a teraz: www.iamonlyania.blogspot.com. Więcej informacji w najnowszym poście, serdecznie zapraszam :)
Zajrzę :) a płatki polecam!
UsuńJak sądzisz? Płatki jaglane i piwo to dobre połączenie? :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :D :D
UsuńNigdy nie jadłam jaglanych wynalazków, może keidyś się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę się do nich przekonać, ale to pewnie przez brak zdolności kulinarnych by jakoś fajnie je połączyć :)
OdpowiedzUsuńplatki sa super <3 zapraszam do mnie , dodaje do obserwowanych, bede zagladac czesniej :)
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałam nawet kaszy jaglanej, a o istnieniu takich płatków nie miałam pojęcia... Czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńJa ich nie lubię, ale być może po prostu nie wiem jak je dobrze przygotować :(
OdpowiedzUsuńPtysiablog
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam ich spróbować :D
OdpowiedzUsuńosoby chore na celiakię niestety nie mogą ich jeść
OdpowiedzUsuńOd kiedy? Przecież to produkt bezglutenowy, a więc wskazany dla celiaków.
UsuńCiekawa jestem jaka jest różnica pomiędzy płatkami jaglanymi a kaszą jaglaną. Z założenie, płatki są przetworzone więc pewnie są zaopatrzone w mniejszą ilość właściwości, ale tak do końca nigdy nie wiem jak to z tą różnicą naprawdę jest. Czytam teraz książkę o niezdrowej pszenicy i trudno jest mi osądzić, czy to nie jedzenie glutenu ma sens. Pewnie najprościej byłoby po prostu przez jakiś czas nie jeść pszenicy i się przekonać, ale to jest trudne.
OdpowiedzUsuńKochamy płatki jaglane! Mooj dwuletni synek się nimi zajada. Niezwykle smaczne są, gdy gotuje się je z dodatkiem soku owocowego (pół na pół z wodą), a dodać można do nich każdy owoc, ulubione bakalie! Pycha! Nasze ulubione!
OdpowiedzUsuńPłatki jaglane są suuper stosuje długi czas są lepsze od kaszy jaglanej;-))))
OdpowiedzUsuńNiby piszesz o zdrowiu itd, a chwilę potem proponujesz szkodliwe mleko albo syf z kfc...
OdpowiedzUsuńPokaż, gdzie zaproponowałam "syf z KFC" :) z resztą napisałeś/aś to w taki sposób, jakby mleko było tak szkodliwe, jak jedzenie z KFC, z czym się nie zgodzę i nie sądzę, żeby ktokolwiek się zgodził... Zwolenników mleka jest tylu, co przeciwników, wszystko zależy od tego, jak dużo nabiału spożywamy, czy jesteśmy zdrowi, czy nie mamy jakiejś nietolerancji laktozy czy białka mlecznego. Mleko ma i plusy i minusy, nie możesz w ten sposób porównywać. Pozdrawiam
UsuńPyszna jest zapiekanka z kaszy jaglanej. Przepis można znaleźć na stolikwkropki.pl
OdpowiedzUsuńczy płatki też się przelewa wrzątkiem jak kaszę jaglaną?
OdpowiedzUsuńUwielbiam płatki jaglane! Pomysł z wykorzystaniem ich jako panierke wydaje się być ciekawy i smaczny :) od dziecinstwa choruje na celiakie, dlatego też często szukam różnych bezglutenowych produktów, które pozwalają mi urozmaicić dietę :) dziękuję za wiele cennych informacji :)
OdpowiedzUsuńpisze prace inzynierska na temat oznaczania pierwiastkow sladowych w mieszankach z platkow jaglanych i wlasnie w wielu zrodlach podaja ze sa one tzw. bomba "mineralno-witaminowa" jednak przez to ze sa tak malo znane to malo informacji jest na ich temat juz nie wspomne o badaniach
OdpowiedzUsuńkasza jaglana zapiekana z jabłkiem na wierzchu z cynamonem i jogurtem pyszna
OdpowiedzUsuń