11/27/2015

OLEJ SEZAMOWY - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Hej!

   Jeszcze kilka lat temu panowało przekonanie, że tłuszcz jest jednym z największych wrogów diety odchudzającej, a podstawą "skutecznego" odchudzania było zupełne wyeliminowanie go z diety. Obecnie wiemy, że to przede wszystkim cukier wpływa na odkładanie się tkanki tłuszczowej tu i tam, tłuszcz raczej w mniejszym stopniu... Nie chcę jednak wnikać w skomplikowane procesy fizjologiczne, bo mi tutaj zaśniecie... Oczywiście, tłuszcz dostarcza dużo kalorii, więc jego nadmiar w diecie również nie jest wskazany (tak, jak wszystkiego), ale teraz już daleko za nami jest myślenie, że "każdy olej jest be". Oleje roślinne tłoczone na zimno mają bardzo dobry wpływ na organizm ze względu na obecność wielu substancji, których brakuje w tych rafinowanych (ma to związek z metodą pozyskiwania, a także procesami przetwórczymi i temperaturą, jaka jest w nich stosowana). Dziś chcę napisać kilka słów o właściwościach oleju sezamowego (klik), który bogaty jest w substancje odżywcze, antyoksydanty i fitosterole. Ale po kolei...


    Sezam uprawiany jest w krajach tropikalnych i subtropikalnych, np. w Indiach, Egipcie, Japonii i Chinach. Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu i między innymi dzięki temu jest tak wartościowy. Takie oleje oczyszczane mogą być jedynie poprzez sedymentację, filtrację, wirowanie bądź wypłukiwanie wodą, nie mogą być poddawane obróbce termicznej, która sprawia, że tracą swoje wartościowe składniki (w przeciwieństwie do olejów rafinowanych).
   Olej sezamowy jest tłusty, ma żółty kolor (lekko przechodzący w jasnobrązowy) i charakterystyczny, lekko orzechowy zapach. Ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nie jest on odporny na wysokie temperatury, należy więc zapewnić odpowiednie warunki podczas produkcji kosmetyków (podgrzewać go należy do temperatury nie wyższej, niż 65°C). 

                                                                  BOGACTWO PROZDROWOTNYCH SKŁADNIKÓW  

   
Olej sezamowy jest bardzo bogaty w mikro i makroelementy, które są niezbędne dla zdrowia i ładnego wyglądu skóry takie, jak: fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk. Oczywiście pierwiastki te są niezbędne także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu - biorą bowiem udział w wielu procesach biologicznych. Poza tym 
posiada cenne witaminy, tj. A, K, E, a także witaminy z grupy B (głównie B6). Witaminę "E" nazywa się witaminą młodości, bo idealnie sprawdza się jako ochrona dla skóry - zmiękcza ją, działa przeciwstarzeniowo i pozwala utrzymać długo jej młody wygląd. Tokoferole są też świetnymi antyoksydantami, dzięki czemu chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i rozwojem nowotworów. Przeciwutleniające działanie posiadają też sezamol i sezamina (należąca do lignanów) - zwłaszcza, kiedy "współpracują" z witaminą E. Są istnymi wymiataczami wolnych rodników. Olej sezamowy jest bogaty w polienowe kwasy tłuszczowe, wśród których największy procent stanowi kwas linolowy - zależnie od odmiany i warunków hodowli sezamu, jest go powyżej 45%. Mimo to olej ten jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej w porównaniu do np. oleju lnianego. 

                                                                WPŁYW OLEJU SEZAMOWEGO NA ORGANIZM

- posiada właściwości rozgrzewające, odtruwające i regulacyjne - reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza skórę z toksyn i poprawia krążenie
- poleca się go jako olejek do ciała, kąpieli, masażu i produktów kosmetycznych dla osób z cerą mieszaną, suchą, zanieczyszczoną, starzejącą się i źle ukrwioną. Jest składnikiem kremów, mleczek, balsamów do twarzy, ale nie tylko. Nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość. Jest używany także do produktów do pielęgnacji przesuszonych, zniszczonych włosów oraz skóry głowy. Nie jest jednak zalecany przy skórze naczynkowej i w stanach zapalnych skóry
minimalizuje ryzyko miażdżycy, zapobiega zawałom serca i udarom mózgu - dzięki obecności jedno - i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- korzystny skład kwasów tłuszczowych sprawia, że olej sezamowy pomaga w podwyższeniu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżeniu złego (LDL). Ma też pozytywny wpływ na zdrowie osób z nadciśnieniem
-  witamina K nadaje sezamowi właściwości przeciwkrwotoczne, odgrywa również rolę w gospodarce wapniowej
- olej sezamowy wpływa korzystnie na stan stawów i formowanie tkanki kostnej, jest więc stosowany w profilaktyce osteoporozy



     Musimy jednak pamiętać, że sezam jest alergenem i niektóre osoby są na niego uczulone, zatem nie sprawdzi się on u każdego. Nie wolno stosować go do smażenia - jak wszystkich olejów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ mają one zdecydowanie niższe punkty dymienia, niż te standardowo używane do smażenia potraw (istnieje więc niebezpieczeństwo powstawania szkodliwych produktów utleniania, tj. nadtlenków czy aldehydów). Za to sałatki, surówki czy sosy będą świetnie smakować z jego dodatkiem. W kuchni azjatyckiej jest wręcz niezbędny. Możecie kupić go w tym sklepie :)
Używał ktoś z Was? Znacie ten olej?

Buziaki,

Kats. 

12 komentarzy:

  1. jako olejek do ciała, kąpieli, masażu- bardzo przydatny :) dla mojej cery mieszanej też byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze nie używałam, ale chętni bym zakupiła.
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam a widzę że warto było by go uzywać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam specyficzny zapach sezamu i na szczęście nie mam na niego alergii. nie miałam nigdy oleju sezamowego ale muszę to zmienić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście :) ja również lubię ten zapach :)

      Usuń
  5. Cudowny blog!!! :)
    Zapraszam do siebie, dopiero zaczynam wiec licze na wyrozumialosc :*

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie stosowalam przy diecie odchudzaace oleju sezamowego. aczkolwiek musze przyznac ze wiele slyszalam o jego własciwosciach. cukier tez w diecie jest potrzebny, przynamnie mi byl ...ja teraz po duzym spadku masy nie wyobrazam sobie zebym zyla bez cukru, unikam go w slodyczach czy tez jako zwykly cukier do slodzenia, potrafie mdlec kiedy niedostarcze cukru do organizmu, zawsze mam przy sobie jablko albo rodzynki cos po prostu slodkiego i zdrowego tak mi sie wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo nawet nie wiedziałam, że jest on taki przydatny, na pewno wypróbuje !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ciekawa, czy byłaby na niego uczulona :)

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE