Hej!
Osoby, które czytają bloga od dłuższego czasu wiedzą, że uwielbiam orzechy. Mogę spokojnie powiedzieć, że to taki mój nałóg - masełko z fistaszków w domu muszę mieć codziennie. Uważam, że dopóki uzależnienie jest zdrowe, a jeszcze do tego SMACZNE, to nie ma co z niego rezygnować - gorzej, jeśli to papierosy, alkohol, narkotyki czy cukier (tutaj sugeruję jednak rzucić :D). Zdrowe nałogi są nawet fajne, bo to coś, co lubimy, co sprawia przyjemność, ale nie przysparza kłopotów ze zdrowiem. Zamiłowaniem do orzechów zaraziłam też mamę, chociaż akurat ona woli je w formie "chrupanej". Ja wolę je w postaci pysznego masła. Kilka postów temu pisałam o tahini (czyli paście sezamowej) oraz o maśle migdałowym. Te, które miałam w domu, zniknęły w mgnieniu oka -polubiłam je jednak na tyle, że postanowiłam zrobić swoje. Przygotowywanie tego typu wyrobów samemu ma swoje plusy - bo wiemy, co jemy. Jeśli nie wczytamy się dobrze w składy sklepowych słoiczków, to może się okazać, że orzechów jest 60%, a reszta to dodatki, pełno soli i tłuszcz palmowy. Poza tym do własnego możemy dodać np. miód, chia, syrop klonowy i wszystko, co nam się podoba. Przedstawię Wam dziś prosty przepis na pyszne masło migdałowe.
DOMOWE MASŁO MIGDAŁOWE
DOMOWE MASŁO MIGDAŁOWE
Masło migdałowe możemy zrobić zarówno z samych migdałów, jak i z dodatkami. Oczywiście podczas spożywania możemy sobie je dowolnie "doprawiać", jednak jeśli zrobimy to za jednym razem, oszczędzimy sobie pracy. Migdały BIO kupicie pod tym linkiem.
Składniki:
- 2 szklanki migdałów
- 1 łyżka nasion chia
- 1-2 łyżki syropu klonowego (lub 1-2 łyżki miodu)
- szczypta soli (jeśli lubicie bardziej słone, możecie dodać jej trochę więcej)
- łyżka oleju - ja użyłam słonecznikowy
Wykonanie:
1. Nasiona chia i migdały podprażamy w piekarniku przez ok. 25 minut w 150 stopniach. Można zrobić również w wersji bez prażenia - ja taką wybrałam i wyszło smaczniutkie.
2. Łączymy wszystkie składniki (kolejność dodawania jest dowolna) i przenosimy do blendera z ostrzami do kruszenia kostek lodu (ostrza muszą być dobrze naostrzone!)
3. Składniki miksujemy, zaczynając od pulsacyjnego ucisku - następnie zeskrobujemy je ze ścianek blendera.
4. Nastawiamy całość na największe obroty, co jakiś czas przerywając, a następnie lekko mieszając łyżką i zeskrobując, aby zmiksowały się równomiernie
5. Miksujemy razem około 15-20 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
- 2 szklanki migdałów
- 1 łyżka nasion chia
- 1-2 łyżki syropu klonowego (lub 1-2 łyżki miodu)
- szczypta soli (jeśli lubicie bardziej słone, możecie dodać jej trochę więcej)
- łyżka oleju - ja użyłam słonecznikowy
Wykonanie:
1. Nasiona chia i migdały podprażamy w piekarniku przez ok. 25 minut w 150 stopniach. Można zrobić również w wersji bez prażenia - ja taką wybrałam i wyszło smaczniutkie.
2. Łączymy wszystkie składniki (kolejność dodawania jest dowolna) i przenosimy do blendera z ostrzami do kruszenia kostek lodu (ostrza muszą być dobrze naostrzone!)
3. Składniki miksujemy, zaczynając od pulsacyjnego ucisku - następnie zeskrobujemy je ze ścianek blendera.
4. Nastawiamy całość na największe obroty, co jakiś czas przerywając, a następnie lekko mieszając łyżką i zeskrobując, aby zmiksowały się równomiernie
5. Miksujemy razem około 15-20 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
Oczywiście możemy zrobić także wersję "odchudzoną", to znaczy nie dodawać miodu ani syropu klonowego, oleju dodać trochę mniej - jednak musimy liczyć się z tym, że miksowanie będzie trwało trochę dłużej i masa nie będzie tak gładka, jak w "pierwotnej" wersji. Tłuszcz nadaje mu płynności. Niestety również takie masełko robi się dużo dłużej, niż fistaszkowe, ale... warto, choćby dla samego smaku! Smacznego!
Buziaki,
Kats.
Ja aż tak bardzo orzechów nie lubię, ale od czasu do czasu zjem :)
OdpowiedzUsuńMój blog - klik
pycha pycha pycha :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Dzięki za poddanie dobrego pomysłu. Pozdrawiam i zapraszam na swoje I rozdanie. Arleta
OdpowiedzUsuńNie przepadam za migdałami, ale myślę, ze takie masło migdałowe jest świetnym pomysłem na domowe spotkanie z przyjaciółmi :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię takie masło! Wyglada swietnie!
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam takiego masła, fajna ciekawostka :)
OdpowiedzUsuńPewnie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńmybeautifuleveryday.blogspot.com
może kiedyś spróbuje zrobić takie masło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło migdałowe :D Pycha!
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mi w blenderze niestety nie zmiksowałyby się orzechy, zazdroszczę, że Tobie tak. To mnie bardzo ogranicza i mało rzeczy mogę zrobić.
OdpowiedzUsuńmarysia-k
Mam thermomix, to jest raj dla takich rzeczy do zrobienia. Poczynając od masła, poprzez gotowanie zup i obiadów, past różnych po wyrabianie chleba w 2 min. Polecam, a jak potrzeba pomocy to moja koleżanka robi prezentacje. Mój e-mail alicjaf3@gmail.com.
UsuńPozdrawiam Alicja
Musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze , może wyprónuje :)
OdpowiedzUsuńNie mogę jeść migdałów za bardzo :c
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis ♥olusiek-blog.blogspot.com- klik!
Konkurs z okazji 2 urodzin bloga- klik!
Ja także uwielbiam orzechy, szczególnie jesienią jem ich dużo więcej :) Masła migdałowego nigdy nie jadłam, może kiedyś się skuszę, jednak rzeczywiście szkoda kupować skoro zawartość nie przedstawia się zbyt ładnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Cię za ten przepis < 3
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam spróbować zrobić u siebie w domu, jednak cena mnie wciąż odstrasza :P
OdpowiedzUsuńbrzmi przepysznie
OdpowiedzUsuńjuż wiem do czego wykorzystam mój nowy blender, jak tylko znajdę instrukcję obsługi, bo gdzieś się zapodziała. ;) idealnie wpasowałaś się też i w moje smaki i już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję tego przysmaku. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
akurat mam migdały i nie wiedziałam do czego je wykorzystać - podsunęłaś mi pomysł kochana!:)
OdpowiedzUsuńSandicious
o mniam! Musi być przepyszne;)
OdpowiedzUsuńwyglada ciekawie! Niezly dodatek do chleba!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam i masło i mleko ! Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWitam 😀 jak długo można przechowywać masło???
OdpowiedzUsuńPrzepis taki bardziej krakowski - Krakowiaczek chia!
OdpowiedzUsuńSzybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę
OdpowiedzUsuńSzybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę
OdpowiedzUsuńSzybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę
OdpowiedzUsuń