Hej!
Z czym kojarzy Wam się ryż? Zapewne większość z Was powie, że albo z Chinami, albo z japońskim sushi, części skojarzy się pewnie z podstawowym elementem diety sportowców, czyli popularnym "ryżem z kurczakiem" :) mimo, że zboże to pochodzi z Azji, jest od dawna dobrze znane na całym świecie i wykorzystywane do przygotowania wielu potraw. Nic dziwnego, bo wyróżnia się ponad 150 tysięcy odmian ryżu. Różnią się one nie tylko kolorem, długością i kształtem ziarna, ale także właściwościami zdrowotnymi i zastosowaniem. Ryż jest zbożem bezglutenowym, zatem osoby z alergiami pokarmowymi bardzo często wybierają go jako dodatek do potraw. Najbardziej popularna jest odmiana biała. Trochę mniej popularny, ale również często spotykany jest ryż brązowy - zdecydowanie zdrowszy od białego "kolegi" - ma niższy indeks glikemiczny oraz zawiera więcej korzystnych dla zdrowia składników. Jeśli mówimy o kolorach - znacznie rzadziej słyszy się o ryżu czarnym czy czerwonym. Ja do niedawna nie miałam pojęcia o ich istnieniu - tak więc nadrabiam i napiszę co nieco o ich właściwościach. A jest o czym pisać!
RYŻ CZERWONY BIO
Ryż czerwony jest nieco podobny do brązowego (również nie podlega procesowi łuskania, dzięki czemu posiada równie dobre właściwości odżywcze i pełni ważną rolę w zbilansowanej diecie). Charakteryzuje się specyficznym, słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Jeśli chodzi o konsystencję, jest ona nieco bardziej kleista, niż w przypadku białej, łuskanej odmiany. Czerwony ryż jest podstawą kuchni w Tajlandii i na Filipinach i ze względu na walory smakowe polecany jest do słodkich deserów z owocami lub z mlekiem, sałatek. Może być jednak podawany również w najbardziej znanej, "obiadowej" formie, czyli w zastępstwie ziemniaków, innego ryżu czy kaszy. Ja wybieram wersję na słodko - z miodem lub syropem klonowym i owocami. Pyszne!
Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu:
jest on podstawą tradycyjnej medycyny chińskiej, która uważa go za najbardziej wartościowe zboże. Warto wybierać ryż pochodzący z rolnictwa ekologicznego, czyli BIO - dostępny np.tutaj
- zawiera witaminy A, D, E, a także minerały - m.in. magnez, cynk, żelazo
- wpływa korzystnie na serce, układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo
- zapewnia promienny wygląd skóry
- pozytywnie wpływa na procesy widzenia
- leczy gorączkę, bóle głowy, zatrucia oraz kaszel
- poprawia witalność, która ma bardzo duże znaczenie w utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu :)
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- jest lekkostrawny, a więc osoby mające problem z układem pokarmowym powinny po niego sięgać
- reguluje pracę układu pokarmowego (dzięki zawartości błonnika)
- reguluje poziom glukozy we krwi
- zapewnia promienny wygląd skóry
- pozytywnie wpływa na procesy widzenia
- leczy gorączkę, bóle głowy, zatrucia oraz kaszel
- poprawia witalność, która ma bardzo duże znaczenie w utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu :)
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- jest lekkostrawny, a więc osoby mające problem z układem pokarmowym powinny po niego sięgać
- reguluje pracę układu pokarmowego (dzięki zawartości błonnika)
- reguluje poziom glukozy we krwi
RYŻ CZARNY BIO
Równie zdrowy jak ryż czerwony (a według wielu osób - nawet od niego zdrowszy) jest ryż czarny, zwany także "dzikim". Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Od brązowego różni się smakiem - jest "lekko orzechowy". Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza. Nie posiada słodkiego posmaku, jak odmiana czerwona, tak więc niekoniecznie sprawdziłby się w deserach. Po ugotowaniu jest dość sypki i twardy (trochę jak brązowy) i co ciekawe - zmienia barwę na... fioletową. Dzieje się tak dlatego, że zawiera znaczną ilość antocyjanów - barwników o charakterze przeciwutleniaczy. Ma to korzystny wpływ na zdrowie. Czarny ryż dostaniecie tutaj.
Właściwości zdrowotne ryżu czarnego:
- zawiera witaminę E, karoteny oraz wspomniane wcześniej antocyjany (więcej, niż jagody!), które są antyoksydantami i chronią organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych
- nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika - dzięki niemu poprawia pracę przewodu pokarmowego
- korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć
- nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika - dzięki niemu poprawia pracę przewodu pokarmowego
- korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć
- wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci
- dostarcza aż 18 aminokwasów, zatem jest w pewnym stopniu dobrym źródłem białka
- uważąny jest za lepszy niż brązowy ze względu na znacznie mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą - witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu
- badania wykazały, że wpływa korzystnie na pracę nadnerczy
- otręby z czarnego ryżu łagodzą stany zapalne przy alergiach i astmie
- dostarcza aż 18 aminokwasów, zatem jest w pewnym stopniu dobrym źródłem białka
- uważąny jest za lepszy niż brązowy ze względu na znacznie mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą - witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu
- badania wykazały, że wpływa korzystnie na pracę nadnerczy
- otręby z czarnego ryżu łagodzą stany zapalne przy alergiach i astmie
Próbowaliście tych odmian ryżu? Co o nich sądzicie?
Buziaki,
Buziaki,
Kats.
chętnie spróbuję te odmiany :)
OdpowiedzUsuńFajny post ;) dobrze że lubię ryż :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Kochana ;)
Nigdy nie próbowałam tych odmian, ale nie miałam pojęcia że są takie wartościowe :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas : http://double-dreamers.blogspot.com/2015/10/unicorn.html :)
przyznam, że nie znałam tych odmian ryżu. Ostatnio zmierzam się z naturalnym, ale czas jego gotowania mnie przerasta ;<
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie próbowałam tych odmian ryżu, ale mają bardzo fajne właściwości :)
OdpowiedzUsuńja nie przepadam za ryżem, jak już to tylko na słodko lub z cynamonem ;)
OdpowiedzUsuńwolę makaronowe dania ;p
Ciekawy post... ;))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich ryżów :D
nie próbowałam, ale chętnie skusiłabym się na czerwony :)
OdpowiedzUsuńmatko ja nawet nie wiedzialam, ze sa az tak różne ryże ;o
OdpowiedzUsuńCzarnego ,pełnoziarnistego ryżu jeszcze nie próbowałam, muszę go wpisać na listę zakupów :-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich odmian ...ale ogólnie lubię jeść ryż z dodatkiem sosu i kurczaka:)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia o tych odmianach, do tej pory używałam brązowego;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam właśnie takie odmiany ryżu :D Biały smakuje mi najmniej i jem go bardzo rzadko.
OdpowiedzUsuńjem ryż czerwony w zestawieniu z kurczakiem + warzywa! :D polecam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tych odmian ryżu :) ❤
OdpowiedzUsuńwyglądają i smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kataszyyna.blogspot.com/
Nie jadłam jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com
Nie wyglądają dla mnie zbyt pysznie :PP
OdpowiedzUsuńJa mam w domu prawdziwego ryzowego niejadka. Jak go przekonac? :P
OdpowiedzUsuńCieplutkie pozdrowienia!
Spróbuj może coś z owocami na słodko - posłodzone miodem, syropem klonowym :)
Usuńwow! Pierwszy raz słyszę o takich odmianach! Ja również znałam tylko biały i brązowy.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tych Twoich nowych odkryć :)
http://stayy-positivee.blogspot.com/
Też do niedawna nie wiedziałam, że ryż ma tyle kolorów :) Starałam się sięgać po brązowy, chociaż czasem też stawiałam na biały, bo szybciej się go, niestety, przygotowuje ;))
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, bo generalnie za ryżem nie przepadam. ;) jedynie faktycznie w sushi go lubię, a poza tym to traktuję go jako taki zapychacz obiadowy, gdy nie za bardzo mam pomysł co ugotować. wtedy zawsze machnie się ryż i jakiś sos i jest obiad zrobiony. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
O czerwonym nigdy nie słyszałam :o
OdpowiedzUsuńmybeautifuleveryday.blogspot.com
Takiego ryżu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ryż, ale tych nie jadłam, chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTeż nie miałam pojęcia o istnieniu takiego ryżu - jak będę miała okazję, to na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńJestem wlasnie w Indonezji i na bazie czerwonego ryzu przygotowuje sie tu pyszne desery: od ciast i ciastek, przez napoje, na lodach skonczywszy. Nie jadlam go w formie sypkiej ale polecam sprobowac bo naprawde warto :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryż po każdą postacią. ;)
OdpowiedzUsuńStyleeworld.blogspot.com
jest pyszny-polecam
OdpowiedzUsuńJadłam ryż czarny i czerwony oba są dobre tylko jedna uwaga czarnego ryżu nie gotować w białym garnku bo potem ciężko go domyć.
OdpowiedzUsuńTak pyszny dzisiaj jem pierwszy raz czerwony
OdpowiedzUsuńhoi ja gotuje w szybkowarze Jak dlamnie to spoko smak
OdpowiedzUsuń1 szkl. rużu 2 wody zamykam gar i 20 min.gotowe
"ryż czarny, zwany także "dzikim""
OdpowiedzUsuńW tym fragmencie jest błąd. Ryż czarny i tzw. ryż dziki to dwa zupełnie inne produkty.
Ryż dziki nie jest botanicznie ryżem to zupełnie inna roślina zwyczajowo/marketingowo zwana dzikim ryżem. Roślina ta to - zizania wodna.
https://bioplanet.pl/ryz-dziki-bio-250-g-bio-planet/p5390
https://bioplanet.pl/ryz-czarny-pelnoziarnisty-bio-400-g-bio-planet/p3531
wszystko fajnie, ale ryż czarny to nie jest ryż dziki, to są dwie różne odmiany ryżu
OdpowiedzUsuń