DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYŻ... CZARNY I CZERWONY?

Hej!

   Z czym kojarzy Wam się ryż? Zapewne większość z Was powie, że albo z Chinami, albo z japońskim sushi, części skojarzy się pewnie z podstawowym elementem diety sportowców, czyli popularnym "ryżem z kurczakiem" :) mimo, że zboże to pochodzi z Azji, jest od dawna dobrze znane na całym świecie i wykorzystywane  do przygotowania wielu potraw. Nic dziwnego, bo wyróżnia się ponad 150 tysięcy odmian ryżu. Różnią się one nie tylko kolorem, długością i kształtem ziarna, ale także właściwościami zdrowotnymi i zastosowaniem. Ryż jest zbożem bezglutenowym, zatem osoby z alergiami pokarmowymi bardzo często wybierają go jako dodatek do potraw. Najbardziej popularna jest odmiana biała. Trochę mniej popularny, ale również często spotykany jest ryż brązowy - zdecydowanie zdrowszy od białego "kolegi" - ma niższy indeks glikemiczny oraz zawiera więcej korzystnych dla zdrowia składników. Jeśli mówimy o kolorach - znacznie rzadziej słyszy się o ryżu czarnym czy czerwonym. Ja do niedawna nie miałam pojęcia o ich istnieniu - tak więc nadrabiam i napiszę co nieco o ich właściwościach. A jest o czym pisać!


RYŻ CZERWONY BIO 

   Ryż czerwony jest nieco podobny do brązowego (również nie podlega procesowi łuskania, dzięki czemu posiada równie dobre właściwości odżywcze i pełni ważną rolę w zbilansowanej diecie). Charakteryzuje się specyficznym, słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Jeśli chodzi o konsystencję, jest ona nieco bardziej kleista, niż w przypadku białej, łuskanej odmiany. Czerwony ryż jest podstawą kuchni w Tajlandii i na Filipinach i ze względu na walory smakowe polecany jest do słodkich deserów z owocami lub z mlekiem, sałatek. Może być jednak podawany również w najbardziej znanej, "obiadowej" formie, czyli w zastępstwie ziemniaków, innego ryżu czy kaszy. Ja wybieram wersję na słodko - z miodem lub syropem klonowym i owocami. Pyszne!

Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu:
 jest on podstawą tradycyjnej medycyny chińskiej, która uważa go za najbardziej wartościowe zboże. Warto wybierać ryż pochodzący z rolnictwa ekologicznego, czyli BIO - dostępny np.tutaj

- zawiera witaminy A, D, E, a także minerały - m.in. magnez, cynk, żelazo
- wpływa korzystnie na serce, układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo
- zapewnia promienny wygląd skóry
- pozytywnie wpływa na procesy widzenia
- leczy gorączkę, bóle głowy, zatrucia oraz kaszel
- poprawia witalność, która ma bardzo duże znaczenie w utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu :)
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- jest lekkostrawny, a więc osoby mające problem z układem pokarmowym powinny po niego sięgać
- reguluje pracę układu pokarmowego (dzięki zawartości błonnika)
- reguluje poziom glukozy we krwi


RYŻ CZARNY BIO

   Równie zdrowy jak ryż czerwony  (a według wielu osób - nawet od niego zdrowszy) jest ryż czarny, zwany także "dzikim". Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Od brązowego różni się smakiem - jest "lekko orzechowy". Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza. Nie posiada słodkiego posmaku, jak odmiana czerwona, tak więc niekoniecznie sprawdziłby się w deserach. Po ugotowaniu jest dość sypki i twardy (trochę jak brązowy) i co ciekawe - zmienia barwę na... fioletową. Dzieje się tak dlatego, że zawiera znaczną ilość antocyjanów - barwników o charakterze przeciwutleniaczy. Ma to korzystny wpływ na zdrowie. Czarny ryż dostaniecie tutaj.

Właściwości zdrowotne ryżu czarnego:

- zawiera witaminę E, karoteny oraz wspomniane wcześniej antocyjany (więcej, niż jagody!), które są antyoksydantami i chronią organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych
- nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika - dzięki niemu poprawia pracę przewodu pokarmowego
- korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć
- wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci
- dostarcza aż 18 aminokwasów, zatem jest w pewnym stopniu dobrym źródłem białka
- uważąny jest za lepszy niż brązowy ze względu na znacznie mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą - witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu
- badania wykazały, że wpływa korzystnie na pracę nadnerczy
- otręby z czarnego ryżu łagodzą stany zapalne przy alergiach i astmie


Próbowaliście tych odmian ryżu? Co o nich sądzicie?

Buziaki,
Kats. 

CONVERSATION

35 komentarze:

  1. Fajny post ;) dobrze że lubię ryż :)
    Miłej niedzieli Kochana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam tych odmian, ale nie miałam pojęcia że są takie wartościowe :)

    Zapraszamy do nas : http://double-dreamers.blogspot.com/2015/10/unicorn.html :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam, że nie znałam tych odmian ryżu. Ostatnio zmierzam się z naturalnym, ale czas jego gotowania mnie przerasta ;<

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy nie próbowałam tych odmian ryżu, ale mają bardzo fajne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie przepadam za ryżem, jak już to tylko na słodko lub z cynamonem ;)

    wolę makaronowe dania ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy post... ;))
    Nigdy nie jadłam takich ryżów :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nie próbowałam, ale chętnie skusiłabym się na czerwony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. matko ja nawet nie wiedzialam, ze sa az tak różne ryże ;o

    OdpowiedzUsuń
  9. Czarnego ,pełnoziarnistego ryżu jeszcze nie próbowałam, muszę go wpisać na listę zakupów :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie jadłam takich odmian ...ale ogólnie lubię jeść ryż z dodatkiem sosu i kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie miałam pojęcia o tych odmianach, do tej pory używałam brązowego;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam właśnie takie odmiany ryżu :D Biały smakuje mi najmniej i jem go bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  13. jem ryż czerwony w zestawieniu z kurczakiem + warzywa! :D polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie próbowałam tych odmian ryżu :) ❤

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają i smakują świetnie :)

    http://kataszyyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam jeszcze ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wyglądają dla mnie zbyt pysznie :PP

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja mam w domu prawdziwego ryzowego niejadka. Jak go przekonac? :P

    Cieplutkie pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj może coś z owocami na słodko - posłodzone miodem, syropem klonowym :)

      Usuń
  19. wow! Pierwszy raz słyszę o takich odmianach! Ja również znałam tylko biały i brązowy.
    Ciekawa jestem tych Twoich nowych odkryć :)
    http://stayy-positivee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Też do niedawna nie wiedziałam, że ryż ma tyle kolorów :) Starałam się sięgać po brązowy, chociaż czasem też stawiałam na biały, bo szybciej się go, niestety, przygotowuje ;))

    OdpowiedzUsuń
  21. nie próbowałam, bo generalnie za ryżem nie przepadam. ;) jedynie faktycznie w sushi go lubię, a poza tym to traktuję go jako taki zapychacz obiadowy, gdy nie za bardzo mam pomysł co ugotować. wtedy zawsze machnie się ryż i jakiś sos i jest obiad zrobiony. ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Takiego ryżu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo lubię ryż, ale tych nie jadłam, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też nie miałam pojęcia o istnieniu takiego ryżu - jak będę miała okazję, to na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem wlasnie w Indonezji i na bazie czerwonego ryzu przygotowuje sie tu pyszne desery: od ciast i ciastek, przez napoje, na lodach skonczywszy. Nie jadlam go w formie sypkiej ale polecam sprobowac bo naprawde warto :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię ryż po każdą postacią. ;)

    Styleeworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. jest pyszny-polecam

    OdpowiedzUsuń
  28. Jadłam ryż czarny i czerwony oba są dobre tylko jedna uwaga czarnego ryżu nie gotować w białym garnku bo potem ciężko go domyć.

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak pyszny dzisiaj jem pierwszy raz czerwony

    OdpowiedzUsuń
  30. hoi ja gotuje w szybkowarze Jak dlamnie to spoko smak
    1 szkl. rużu 2 wody zamykam gar i 20 min.gotowe

    OdpowiedzUsuń
  31. "ryż czarny, zwany także "dzikim""
    W tym fragmencie jest błąd. Ryż czarny i tzw. ryż dziki to dwa zupełnie inne produkty.
    Ryż dziki nie jest botanicznie ryżem to zupełnie inna roślina zwyczajowo/marketingowo zwana dzikim ryżem. Roślina ta to - zizania wodna.

    https://bioplanet.pl/ryz-dziki-bio-250-g-bio-planet/p5390
    https://bioplanet.pl/ryz-czarny-pelnoziarnisty-bio-400-g-bio-planet/p3531

    OdpowiedzUsuń
  32. wszystko fajnie, ale ryż czarny to nie jest ryż dziki, to są dwie różne odmiany ryżu

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE

Back
to top