Hej!
Eliminacja cukru z diety jest jedną z pierwszych czynności, jaką powinien zrobić ktoś, kto planuje zrzucić parę kilo lub po prostu zmienić sposób odżywiania na nieco zdrowszy. Każdy z nas to słyszał - cukier podnosi glukozę we krwi, niszczy zęby i przekształca się bezlitośnie w tkankę tłuszczową. Jest głównym sprzymierzeńcem tycia. Z doświadczenia wiem jednak, że pozbyć się "słodkiego nawyku" jest bardzo ciężko i jeśli ktoś jest przyzwyczajony do codziennego słodzenia kawy, jedzenia lodów, cukierków i ciast może mieć naprawdę spory problem. Na szczęście istnieją zamienniki, dzięki którym nie musimy rezygnować z tego, co lubimy. Na rynku dostępne są różne słodziki - naturalne i syntetyczne, zdrowsze i mniej zdrowe. Dziś parę słów o stewii - jednym z tych, na które warto postawić w kuchni.

Stewia jest rośliną o wyjątkowo słodkich liściach. Istnieje około 200 gatunków, z których najsłodszym jest Stevia rebaudiana, pochodząca z Paragwaju. W Ameryce Południowej jest znana już od wieków - w Europie "nieco" krócej, ale od pewnego czasu cieszy się naprawdę dużą popularnością. Nic dziwnego. Głównym sprawcą jej "słodkości" są glikozydy stewiolowe, obecne w liściach w około 10%. Są to związki chemiczne zbudowane z glukozy oraz tzw. aglikonu - części niecukrowej. Najbardziej znane są stewiozyd i rebaudozyd A. Ten drugi jest kilkakrotnie słodszy, a więc im go więcej, tym słodszy smak uzyskamy. Stewia jest 300 krotnie słodsza od cukru, smakuje więc nieco inaczej. Jej słodycz jest wyczuwalna później i trwa dłużej.
1. Stewia jest słodzikiem niskokalorycznym - a nawet bezkalorycznym,
POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI STEWII
1. Stewia jest słodzikiem niskokalorycznym - a nawet bezkalorycznym,
ponieważ glikozydy stewiolowe nie są trawione w naszym układzie
pokarmowym
2. Glukoza uwalniana z glikozydów stewiolowych w nie jest wchłaniana do
2. Glukoza uwalniana z glikozydów stewiolowych w nie jest wchłaniana do
krwioobiegu - zostaje wykorzystana przez mikroflorę jelitową - nie podnosi
poziomu glukozy we krwi, jest więc idealna dla cukrzyków
3. Stewia jest odporna na wysoką temperaturę - można stosować ją do
gotowania i pieczenia (do 200 stopni), ale także do sałatek
4. Jest stabilna w kwaśnym pH, więc można stosować ją do słodzenia kwaśnych
4. Jest stabilna w kwaśnym pH, więc można stosować ją do słodzenia kwaśnych
potraw. Stabilność ta zwiększa także trwałość stewii
5. Nie powoduje próchnicy
6. Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię
7. Redukuje nadciśnienie tętnicze
8. Ma pozytywny wpływ na zdrowie - posiada bowiem właściwości
5. Nie powoduje próchnicy
6. Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię
7. Redukuje nadciśnienie tętnicze
8. Ma pozytywny wpływ na zdrowie - posiada bowiem właściwości
antyalergiczne, przeciwgrzybicze
9. Liście stewii zawierają witaminę A i C, magnez, rutynę, cynk i żelazo
W zależności od upodobań, można używać stewię w postaci tabletek, płynu, proszku lub po prostu w postaci liści.
DLACZEGO STEWIA, A NIE SŁODZIK SYNTETYCZNY?
9. Liście stewii zawierają witaminę A i C, magnez, rutynę, cynk i żelazo
W zależności od upodobań, można używać stewię w postaci tabletek, płynu, proszku lub po prostu w postaci liści.
DLACZEGO STEWIA, A NIE SŁODZIK SYNTETYCZNY?
Stewia jest słodzikiem naturalnym, w pełni bezpiecznym dla organizmu. Potwierdziły to liczne badania. Słodziki, które produkowane są na drodze syntezy chemicznej, mogą powodować szereg niepożądanych efektów w organizmie. Najbardziej znanym jest aspartam - "mieszanina" metanolu, fenyloalaniny i kwasu asparaginowego - który podgrzany powyżej 100 stopni rozkłada się z wydzieleniem niebezpiecznych substancji i nadaje lekko metaliczny posmak potrawom. Zawiera fenyloalaninę, której nie wolno spożywać osobom chorym na fenyloketonurię. Nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży. Badania wykazały, że może powodować ok. 90 symptomów, między innymi: migreny, napady epilepsji, nudności, skurcze mięśni, drażliwość, częstoskurcz serca, depresję, wysypkę, bezsenność, niepokój, osłabienie, utratę pamięci i bóle stawów. Może przyczynić się do takich chorób, jak stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, chłoniaki, cukrzyca, a także wady wrodzone płodu. I wiele, wiele innych. Inny - acesulfam K - jest uznawany za jeden z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych słodzików syntetycznych, jednakże najczęściej i tak jest używany razem z aspartamem - wzmacnia to słodycz.
Trudno jest przewidzeć skutki długotrwałego spożywania słodzików. Myślę, że nie warto być bezkrytycznym w stosunku do nich. Dlatego uważam, że lepiej wybrać to, co naturalne.
Stewię znajdziecie TUTAJ--> na www.ymt24.pl
Buziaki,
Stewię znajdziecie TUTAJ--> na www.ymt24.pl
Buziaki,
Kats.
nie używam takich produktów ;p
OdpowiedzUsuńja piję herbatę bez cukru ;)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie miałam okazji spróbować..
OdpowiedzUsuńSłyszałam już wiele dobrego o stewii
OdpowiedzUsuńnie lubie takich produktow, jednak sama wole cukier :)
OdpowiedzUsuń+Zapraszam do mnie:*
dalide.blogspot.com
W stewia w tabletkach jest kiepska. Smaczniejsza jest np. w krysztalkach albo w plynie. Poszukaj firmy natusweet - maja dobre produkty.
OdpowiedzUsuńO ciekawy ten produkt! :)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w baner na blogu Bede wdzięczna ;*
Zawsze takie słodziki wyjadałam babci jak byłam mała. :D
OdpowiedzUsuńświetne! można jeszcze znalezc pod inna postacia;)
OdpowiedzUsuńhttp://kataszyyna.blogspot.com/
nigdy nie słyszałam o tym produkcie ,ale wydaje się być bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńSłodzików nie stosuje nie cierpię ich, ale stewie u nas poszukam :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMam stewię ale niestety nie smakuje mi. Jest bardzo charakterystyczna, trochę dziwna. Słodzę tylko kawę i stewia psuje mi trochę jej smak. jest zdrowsza od zwykłego cukru więc staram się jakoś przestawić.
OdpowiedzUsuńStewia i ksylitol to dobre zamienniki cukru :)
OdpowiedzUsuńStewia też ma jakieś tam swoje minusy, ogolnie nie stosuje slodzikow :-).
OdpowiedzUsuńCiekawy post i teraz to już jestem wydrukowana z tego cukru :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że bałam się, że opiszesz jakiś słodzik, który tylko teoretycznie jest naturalny, a w rzeczywistości posiada wiele szkodliwych substacji.
OdpowiedzUsuńale po twoim opisie bardzo mnie to zainteresowało ;-). słodszy i bezkaloryczny? brzmi fantastycznie, że aż nie można uwierzyć ;-) ale nwm czy dam radę przestawić się z tradycyjnego cukru :P
jak zawsze wszystko świetnie napisane ^^ i b db. zdjęcia ^^
O stewii słyszałam już dawno, ale mam to szczęście, że cukru praktycznie nie używam. Dzięki temu nie muszę martwić się skutkami jakie powoduje. Jednak uważam, że dla tych, którzy regularnie słodzą wszystko co się da, stewia jest fajnym zamiennikiem. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Birginsen.
Nie słyszałam o tym :O
OdpowiedzUsuńAle dość ciekawy zamiennik.
mybeautifuleveryday.blogspot.com
ciekawy zamiennik, mi jak na razie jeszcze cukier nie szkodzi :D aczkolwiek przydatne by to było podczas diet :)
OdpowiedzUsuńsame korzyści! ja ograniczyłam cukier. Głównie dodawałam go do kawy, herbaty, ale ostatnio znowu cos mnie do niego ciągnie, więc może zamienię go na stewię? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja już na szczęście oduczyłam się używać cukru;)
OdpowiedzUsuńja baaaaardzo mało uzywam cukru :)
OdpowiedzUsuńkurde skad Ty te cuda wynajdujesz ;o?!
OdpowiedzUsuńDzięki za wpis, własnie nakrzyczałam na mojego faceta za to , że wiecznie słodzi słodzikiem! :)
OdpowiedzUsuństewia tak, ale naturalna w listkach. Poczytaj sobie sklad tego "naturalnego" produktu
OdpowiedzUsuńSą tez podróbki. Prawdziwy słodzik stewi musi zawierać przynajmniej 20% steviol-u glycosides-u .
OdpowiedzUsuńkiedyś kupiłam dokładnie tą stewie która jest na zdjęciach - jest paskudna i zmienia smak potraw i napojów. wyrzuciłam prawie całe opakowanie.
OdpowiedzUsuńA ja mam posadzoną stewię I niebawem, bo już we wrześniu mogę zbierać liście i herbata - mniam mniam!
OdpowiedzUsuńSkąd wzielas sadzonke roślinki?
UsuńPowielam pytanie poprzedniczki ☺ gdzie się kupuje sadzonki stewi? Dziękuję z góry za odpowiedz ☺
UsuńSlodziki to Nic fajnego!!!! Ja przez pol roku uczylam sie nie jesc slodyczy I nie slodzic. Troche silnej woli I udalo sie, jedyny cukier jaki dostarczam do organizmu to ten naturalny w owocach. Czuje sie wspaniale I schudlam 7kg (oczywiscie z dodatkiem ruchu) tak wiec da sie zyc bez cukru!
OdpowiedzUsuństewia duzo dobrego o niej juz slyszalam i polecam wszystkim;)))
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś żywą roślinkę stewii, jednak nie utrzymała mi się zbyt długo. Później na targach słodkości w Warszawie udało mi się kupić suszone liście stewii amerykańskiej (o ile dobrze pamiętam). Te suszone są bardzo kruche i nie wyglądają apetycznie, ale są zdecydowanie bardziej słodkie od naszej zielonej rośliny. 2 listki do herbaty i jest super. Niektórym może przeszkadzać fakt, że napój po wzięciu do ust nie jest słodki. Słodycz pojawia się po przełknięciu. Ja się przyzwyczaiłam i może kiedyś wypróbuję do wypieków. Dzięki za artykuł. Mam nadzieję, że w przypadku stewii nie będzie tak jak z cukrem, który najpierw "krzepił" a teraz jest sprawcą wielu chorób.
OdpowiedzUsuńWłaśnie tą stewię w tabletkach, proszku lub suszonych liściach, ksylitol oraz erytrol, znajdziecie w sklepie ViVio "Coś dla zdrowia" RZESZOWIE, UL KOLEJOWA 10
OdpowiedzUsuńa probowal ktos z Was tej stewi ? http://vitastevia.pl/ sklad niby dobry , gorzkich posmakow prawie brak . co myslicie ?
OdpowiedzUsuńa probowal ktos z Was tej stewi ? http://vitastevia.pl/ sklad niby dobry , gorzkich posmakow prawie brak . co myslicie ?
OdpowiedzUsuń