Hej!
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a pogoda nie daje za wygraną - na zmianę świeci słońce, wieje wiatr, pada śnieg, grad i deszcz. To chyba jakiś kilkudniowy primaaprilisowy żart... Mam nadzieję, że do niedzieli zrobi się ładniej i cieplej - słoneczna, wiosenna pogoda jest jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z Wielkanocą i sprawiają, że pojawia się na mojej twarzy uśmiech. Poza tym lubię te wszystkie przygotowania. Nie wiem, jak Wam - ale mnie przedświąteczne sprzątanie zawsze przychodzi łatwiej, niż takie "zwykłe", w ciągu roku. Mam dziś wolny dzień, więc zrobiłam częściowe porządki, ale to dopiero początek. Zdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc!
1. JAJKA FASZEROWANE
Czy ktoś z Was wyobraża sobie wielkanocne śniadanie bez jajek faszerowanych? Dobrze myślałam - pewnie nikt. I dobrze, bo nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe (jak to jajka). Nadzienie przyrządza się w różnorodny sposób, często dodając majonez, który oprócz smaku, dostarcza potrawom ogromną ilość kalorii. Dlatego poniżej podaję przepis na lżejszą wersję :)
Składniki:
- 3 jajka
- pół dużego pomidora
- pół dymki
- 100 g chudej szynki
- 1/3 małej papryki zielonej
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
Jajka ugotować na twardo (ok. 7 min.). Wykroić miąższ z pomidora, odłożyć i resztę pokroić w kostkę. Cebulkę i paprykę pokroić drobno, zaś szynkę w cienkie, krótkie paseczki. Obrane jajka przekroić na połówki i wydobyć żółtko. Dodać je do miseczki z warzywami, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny, aby składniki lepiej się połączyły. Nakładać farsz do połówek jajek.
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki otrąb
- 150g naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4,5 łyżki słodzika lub stewii
- 2 łyżeczki kakao
Ubić jajka na sztywno, dodać słodzik i dalej ubijać. Dodać do nich żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Wymieszać mąkę i otręby z proszkiem do pieczenia, dodać je do powstałej masy. Na koniec dodać jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać kakao. Wylać na pozostałą masę. Piec w 160 stopniach.
3. MAZUREK WIELKANOCNY Z MIGDAŁAMI
Składniki:
- 45 dag migdałów bez skórki
- 3 krople olejku migdałowego
Składniki:
- 45 dag migdałów bez skórki
- 3 krople olejku migdałowego
- 45 dag cukru
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2-3 białka
- masło
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2-3 białka
- masło
Zmielić 2/3 przygotowanych migdałów i utrzeć z połową cukru. Resztę migdałów posiekać dość grubo. Do migdałów z cukrem dodać mąkę, białka oraz olejek. Wymieszać do gęstej masy, a następnie rozlać na blaszkę pokrytą papierem pergaminowym. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach, aż do jasnobrązowej barwy i twardej konsystencji. Udekorować według własnego uznania - na przykład owocami lub bakaliami.
4. BARSZCZ BIAŁY - WERSJA LIGHT
4. BARSZCZ BIAŁY - WERSJA LIGHT
Kolejna potrawa, bez której w Wielkanoc nie możemy się obejść. Musimy jednak pamiętać o jakości składników. Zamiast dodawać kiełbasę, boczek i śmietanę, które podwyższają wartość kaloryczną, proponuję wykorzystać trochę więcej warzyw, np. seler i pietruszkę. Przed Wami przepis:
Składniki:
- natka i korzeń pietruszki
- 2 duże marchewki
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula
- seler
- pieprz
- sól
- bulion mięsny w kostce
- koperek
- jogurt naturalny
- 2 duże marchewki
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula
- seler
- pieprz
- sól
- bulion mięsny w kostce
- koperek
- jogurt naturalny
Wlać ok. 2 litry wody do garnka, wrzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe. Lekko osolić wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Obrać cebulę, seler i pietruszkę i wrzucić je do garnka. Gotować barszcz na mniejszym ogniu przez ok. 25 minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki.
5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ
Składniki:
- 5 suszonych pomidorów
- 2 duże jajka
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- garść rzeżuchy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- mozzarella w kulkach - 3 szt.
Umyć i oczyścić rzodkiewki. Pokroić je w plasterki. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki, a pomidory - w paseczki. Podzielić kulki mozzarelli na mniejsze części, natkę, szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Wszystko wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz, a na koniec skropić oliwą z oliwek. Ponownie wymieszać. Dowolnie udekorować wierzch.
Składniki:
- 5 suszonych pomidorów
- 2 duże jajka
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- garść rzeżuchy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- mozzarella w kulkach - 3 szt.
Umyć i oczyścić rzodkiewki. Pokroić je w plasterki. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki, a pomidory - w paseczki. Podzielić kulki mozzarelli na mniejsze części, natkę, szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Wszystko wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz, a na koniec skropić oliwą z oliwek. Ponownie wymieszać. Dowolnie udekorować wierzch.
zdjęcia nie są mojego autorstwa - znalezione w internecie
Co Wy na to?
Wolicie tradycyjne potrawy czy lżejsze, ale równie smaczne?
Zapraszam na Facebooka, tam na bieżąco nowe informacje, porady, wskazówki :) KATSUUMI NA FB
Buziaki,
Kats.
Wolicie tradycyjne potrawy czy lżejsze, ale równie smaczne?
Zapraszam na Facebooka, tam na bieżąco nowe informacje, porady, wskazówki :) KATSUUMI NA FB
Buziaki,
Kats.
ojj babeczka to podstawa <3
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję kilka Twoich wariantów! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńJulajulia.blogspot.com
Oo ciekawy post, u mnie zapewne pojawią sie jajka faszerowane i żurek! ;) mogłabyś kliknąć w baner na naszym blogu choies.com? ;)
OdpowiedzUsuńciekawe przepisy, pomysł na sałatkę na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńsmakowite przepisy :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, Twoje?
OdpowiedzUsuńFajne pomysły ;)
OdpowiedzUsuńBabka Wielkanocna <3 ale wolę gotowaną :D
http://tittadiary.blogspot.com/
mniam mniam mniamm :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Ania,
Świetne propozycje! W przepisie na mazurek jest informacja o mące ale w przepisie nie ma informacji o ilości oraz kiedy ją dodać. ..
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam! Przeoczyłam, mój błąd :) pozdrawiam!
Usuńsame pyszności! :)
OdpowiedzUsuńojej jak tu ładnie *,* tak dawno mnie tu nie bylo... !
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :*
Buziaki i Wesołych świąt życzę ! :*
uwielbiam faszerowane jajka!!!
OdpowiedzUsuńooojeny juz sie nie moge doczekać barszczu białego :333
OdpowiedzUsuńJesteś genialna! Sałatkę muszę koniecznie zrobić! Wesoły świąt życzę, no i żeby to słoneczko wyjrzało ;)
OdpowiedzUsuńWszystko wystarczająco smakowite bym już dziś dostała ślinotoku ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane jajka :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na jajka faszerowane :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam!
OdpowiedzUsuńSuper pomysły! :)
mybeautifuleveryday.blogspot.com
Świetne przepisy!
OdpowiedzUsuńte faszerowane jajka ! *_* super !
OdpowiedzUsuńa tak w ogóle - przepiękne zdjęcia ! Ja nie potrafię robić zdjęć jedzeniu :D
U mnie kosmetyczne rozdanie - ZAPRASZAM! :*
http://saszen.blogspot.com
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Wielkanoc wlasnie ze wzgledu na to, co jest na stole:) wiglia to nie jest moje swieto, nie lubie ryb :D
OdpowiedzUsuńTe jajeczka wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy fajne ale na litość jak można uznać za zdrowy przepis z bulionem w kostce? Do modyfikacji i to bezwzględnie! Chyba nie jest takie trudne ugotować w domu bulion?
OdpowiedzUsuńmniam mniam, same pyszności ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy, najbardziej spodobał mi się pomysł na jajka faszerowane i sałatkę:) Ja robię jajka z pieczarkami, natką pietruszki, dużą ilością mielonej czerwonej papryki i jogurtem naturalnym, polecam:)
OdpowiedzUsuńMazurek wielkanocny wygląda przecudownie!
OdpowiedzUsuńŚwietny post, szkoda tylko, że trafiłam na niego o tej porze bo zgłodniałam! ;D
OdpowiedzUsuńSałatka idealna smakowo jak dla mnie!!:)
OdpowiedzUsuńSmacznie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńwww.jakub-urbanski.blogspot.com