Hej!
Przechodząc w markecie obok nabiału możemy zauważyć, że jogurty zajmują naprawdę sporo miejsca. Czasami jest to cały lodówkowy "regał". Lubimy je my, lubią je dzieci. Nic więc dziwnego, że wybór w jogurtach jest tak duży, a marki prześcigają się w pomysłach na to, jak jeszcze "udoskonalić" swój asortyment. Dzieciom z pewnością spodobają się kolorowe kubeczki rodem z bajek Disneya. Takie zazwyczaj są najniżej na półkach - dla pewności, że wnuczek czy córka zauważy. Smaki też są coraz ciekawsze - i to niektóre całkiem dobre! Osoby odchudzające w pierwszej kolejności zwrócą uwagę na produkty typu "light". Czy słusznie - zaraz się okaże. Nie wszystko w temacie jogurtów jest tak jasne, jak mogłoby się wydawać. Opinie są tak różne, jak różne są produkty. Niektóre jogurty naprawdę są zdrowe, za to na inne po prostu szkoda wydawać pieniędzy... Tylko jak wybrać, aby wybrać dobrze?
WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU NATURALNEGO
Z czego wynika tak duże zainteresowanie społeczeństwa "tematem" mlecznych napojów fermentowanych? Pamiętajmy, że wśród nich znajdują się także - powszechnie znane - kefir i maślanka. Sporo osób nie widzi między nimi dużej różnicy. A przecież produkcja jest zupełnie inna. O nich też napiszę w swoim czasie - dziś zajmę się jogurtami. Ten naturalny wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, dzięki czemu wzrasta odporność, a także zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju bakterii chorobotwórczych (również w przewodzie pokarmowym!). Jogurt jest też bogatym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i innych pierwiastków (jodu, potasu, cynku i fosforu), a także witamin z grupy B. Poprawia wchłanianie żelaza. Jeśli chodzi o wapń - zawiera go więcej, niż mleko. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, pomaga przy wzdęciach i zaparciach i ułatwia trawienie - ze względu na obecność żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej, które zapobiegają rozwojowi niekorzystnej mikroflory w jelitach. Jogurt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego oraz poziom cholesterolu. I oczywiście jest super dodatkiem do dietetycznych dań (jako "zastępca" śmietany). Chyba już jasne, dlaczego tak chętnie sięgamy po jogurty!
CZY KAŻDY NATURALNY JOGURT JEST ZDROWY?
Odpowiedź brzmi: NIE. Jogurt jogurtowi nierówny, również naturalny naturalnemu. Poza składnikami podstawowymi większość zawiera dodatkowe substancje takie, jak mleko w proszku, cukier czy żelatyna. I o ile mleko w proszku jest środkiem zagęszczającym - więc jego użycie jest dość uzasadnione - to dodawanie cukru nie ma żadnego sensu. Bazą jest mleko i bakterie fermentacji mlekowej - po kiego wała dodawać cukier? No dobra - naturalnie w jogurtach występuje laktoza, czyli cukier mleczny. I na tym niestety producenci "wygrywają" - bo dzięki temu mają podstawę do tego, aby dodać go jeszcze więcej - co oczywiście jest nielegalne. Pisanie na etykietach "jogurt naturalny bez cukru" też jest niedozwolonym chwytem marketingowym, ponieważ cukier nie jest koniecznym dodatkiem przy jego produkcji. Także to, że bez cukru, to "żadna łaska". Ponadto niektórzy producenci stosują dodatek aromatów, skrobi modyfikowanej oraz sztucznych zagęstników. Jak żyć?
JOGURTY OWOCOWE ZASTĄPIĄ OWOCE?
Nie, nie, nie. Czytałam kiedyś, że ok. 3/4 sprzedawanych jogurtów w Polsce stanowią owocowe. I tak mamy caaałą gamę smaków: najbardziej znane są jagodowe, truskawkowe, malinowe, z owoców leśnych, ale obecnie spotyka się i waniliowe, kawowe, z owoców egzotycznych, kokosowe czy biszkoptowe. Często mają dodatkowo jakieś cukierki, kuleczki, draże i kawałki czekolady. Warto przyjrzeć się składom - jogurty owocowe są bowiem porządnie nafaszerowane cukrem i syropem gluozowo-fruktozowym (który jest jeszcze bardziej szkodliwy). Zawierają mnóstwo barwników, aromatów, za to owoców - jak na lekarstwo... Najbezpieczniej wybierać te z kawałkami owoców - wtedy mamy świadomość, że chociaż leżały obok nich :) z drugiej strony - może to oznaczać zwiększony dodatek konserwantów. Także... wybieramy mniejsze zło :)
Ja stawiałabym na jogurty naturalne. A jeśli nie umiecie się przekonać do ich smaku - mieszajcie je po prostu z owocami. To taki domowy sposób na jogurt Z PRAWDZIWYMI owocami, bez zbędnych dodatków.
Ja stawiałabym na jogurty naturalne. A jeśli nie umiecie się przekonać do ich smaku - mieszajcie je po prostu z owocami. To taki domowy sposób na jogurt Z PRAWDZIWYMI owocami, bez zbędnych dodatków.
JOGURTY LIGHT/FIT- ZDROWSZE?
To jest temat rzeka. Tak naprawdę wszystko zależy od naszego stanu zdrowia. Jeśli ktoś ma problem z podniesionym cholesterolem, powinien spożywać tylko produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, za to unikać tych, które mają tłuszcze nasycone - czyli np. typu greckiego. Jako, że tłuszcz pełni funkcję zagęstnika, należy zwrócić szczególną uwagę na skład produktów o mniejszej jego zawartości - zazwyczaj jest on zastępowany np. żelatyną czy też sztucznymi substancjami. Jeśli nie macie problemu z cholesterolem - nie rezygnujcie z tradycyjnych produktów. W tłuszczu rozpuszczone są witaminy A i D, których w jogurtach odtłuszczonych nie znajdziecie.
Podsumowując: im jogurt "prostszy", tym LEPSZY :)
Jakie wolicie - naturalne czy owocowe?
Buziaki,
Jakie wolicie - naturalne czy owocowe?
Buziaki,
Kats.
Ja jednak jestem przekonana do tych z owocami,uwielbiam jogobelle i danio :)
OdpowiedzUsuńTo nie są jogurty tylko desery jogurtowe
Usuńjadam jogurty, ale raz na jakiś czas. bardziej lubię twarożki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje posty. Mój dziadek po tym jak juz opanował cały internet i również dorwal się do tematów zdrowej diety i tego co producenci przemycaja w produktach kupuje jedynie jogurt naturalny a owoce miksuje oddzielnie sam. Jego jogurty sa sto razy lepsze od sklepowych ale nie każdy jest na emeryturze i ma na to czas.
OdpowiedzUsuńW sumie bardzo dobrze, że ludzie czytają etykiety i pomału wybierają świadomie
też sama miksuję jogurt z owocami, do tego nie trzeba być na emeryturze :) wystarczy blender, owoce, jogurt, trochę miodu, nie sprawdzałam nigdy czasu, ale zajmuje to może dwie minuty więcej niż otwarcie gotowego , a zamiast siedzieć i pisać komentarze można było zmiksować w tym czasie jogurt dla siebie i sąsiadów, im prostszy- tym lepszy, jak cała żywność, im mniej przetworzona tym lepiej
UsuńNie wyobrażam sobie dnia bez jogurtu naturalnego light i świeżych owoców :)
OdpowiedzUsuńZajrzysz?:)
iamfuckingcrazybutiamfreee.blogspot.com
Zgadzam się, im jogurt prostszy tym lepszy. Przeraża mnie to, co w dzisiejszych czasach producenci potrafią wmieszać do takiego jogurtu. :/
OdpowiedzUsuńLenberry
Dzięki temu postowi wiele dowiedziałam się na temat jogurtów.Od teraz będę kupować je z głową ;)
OdpowiedzUsuńhttp://przyszlosczapisanawterazniejszosci.blogspot.com/
Kiedyś nie cierpiałam jogurtów naturalnych a teraz je uwielbiam i na ich bazie robię własne owocowe. Mam słabość do greckich, choć mają większą zawartość tłuszczu to są gęste, kremowe i idealnie nadają się do np. sałatek. Ja zawsze sprawdzam skład, jeśli sięgam po jogurt nowej marki bo te które jem regularnie wiem, że są ok.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować jakiś jogurt naturalny, kiedyś mi nie smakowały ale może odmieniło mi się jak Żanecie powyżej:D
OdpowiedzUsuńJak zwykle super napisany post!
http://freshisyummy.blogspot.com/2015/03/empire-of-our-own.html
ja wolę naturalne i sama dodaje owoce typu truskawki ;)
OdpowiedzUsuńwłąściwie kupuję tylko naturalne i typu grecki, jeśli chcę coś z owocami dodaję swoje dżemy lub surowe owoce. Ale czasami też się skuszę na jakiegoś pysznego słodziaka ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za naturalnym, ale lubię te z ryżem lub musli.
OdpowiedzUsuńja niestety, ale nie lubię jogurtów naturalnych :)
OdpowiedzUsuńja wole naturalne :)
OdpowiedzUsuń[ life plan by klaudia ]
Bałkański -najlepszy
OdpowiedzUsuńWolę naturalne, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńSama dodaję do tego np. banana czy truskawki.
Super post.
mybeautifuleveryday.blogspot.com
Przydatne :)
OdpowiedzUsuńJulajulia.blogspot.com
Ja kiedyś nie lubiłam jogurtów naturalnych, a teraz bardzo mi smakują. Staram się zawsze spoglądać na ich skład :)
OdpowiedzUsuńja jem tlyko waniliowe jogurty i inne mi niesmakują albo mają te kawąłki owoców których nienaiwdzee
OdpowiedzUsuńja tam wcinam grecki kilogramami bo go lovciam :D hihi
OdpowiedzUsuńnaruralne uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu :)
Anru
Unikam owocowych. Wolę zbożowe :)
OdpowiedzUsuńPrzydatny post. Ja oczywiście wole te owocowe,ale staram się pilnować i raczej stawiać na naturalne. Lubie dodać do nich właśnie jakieś owoce i płatki :D
OdpowiedzUsuńw końcu doczekałam się postu o jogurtach :)
OdpowiedzUsuńPrzeszukałam internet i niestety nikt sensownie nie opisał - jedynie Ty kochana napisałaś i teraz mniej więcej jakie jogurty wybierać w sklepie ;)
DZIĘKUJĘ :*
Jej od dzis kupuję te normalne jogurty a nie typu fit czy 0% cukru, ach te chwyty marketingowe ;)
OdpowiedzUsuńMeega pomocna notka :D
OdpowiedzUsuńŚwietny post, najlepiej kupić jogurt, lub serek naturalny i dodać owoce ze słoika babcinej roboty, ewentualnie roboty mamy.
OdpowiedzUsuńhttp://onlybyme7.blogspot.com/2015/03/my-way_20.html
Ja wybieram naturalne raczej nie odtłuszczone;) a owocowe rzadko-najczęściej activia ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jestem tych light, ponieważ jest tam dużo aspartamu. Lubię kaszki lub te zbożowe. ;)
OdpowiedzUsuńwww.styleeworld.blogspot.com
smacznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurty owocowe, aczkolwiek powoli staram się przerzucać na te naturalne bez zbędnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńja lubię naturalne :D
OdpowiedzUsuńjogurt to fajna sprawa. Lekka, przyjemna rozkosz dla podniebienia :) Też cenię te naturalne !
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio tak zażeram te jogurty :/ /
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka podejść do jogurtu naturalnego i za każdym razem dostaję gęsiej skórki, nie smakuje mi, tak samo jak kefir :( ale z dodatkiem owoców (przede wszystkim banan) jakoś idzie! Pozdrawiam i obserwuję, ciekawy blog :)
OdpowiedzUsuńNaprawde świetny post, ja lubię jogurty naturalne :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie!<3
OdpowiedzUsuńTylko naturalne. Owoce dorzucam sama i przynajmniej wiem co zjadlam :-)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam maślankę i kefir. tęsknię za tymi prawdziwymi w "minibutelkach po mleku" z kapselkami
OdpowiedzUsuńu mnie są jeszcze te w butelkach z kapslami;)w Jubilacie czasami w Almie tez;)
UsuńJogurt, tylko naturalny!!!! owoce dodaję sama.
OdpowiedzUsuńTylko Naturalny.Tzn.kiedyś kupowałam tylko Owocowe(Jogobellę z jabłkami i cynamonem)ale ...dupcia rosła... ;)A kupując naturalny zrobię sobie taki smak na jaki mam akurat ochotę...
OdpowiedzUsuńOwocowe,te kawowe, kokosowe uwielbiam...ale wiadomo najzdrowsze naturalne;) wszystko należy jeść z umiarem;)
OdpowiedzUsuńDobry jogurt naturalny ma minimalną zawartość laktozy gdyż pod wpływem fermentacji przekształca się ona w kwas mlekowy. Dlatego osoby nietolerujące mleka ze względu na brak enzymu laktazy powinny spokojnie tolerować i korzystać z dobrodziejstw jogurtu, kefiru czy maślanki
OdpowiedzUsuńGreg
Czy pisząc, że jecie naturalne macie na myśli nie doprawione niczym? Bez np. chrzanu ( posłodzonego naturalnym słodzikiem z solą morska ), czosnku z pieprzem, czubricy, kozieradki, pestek dyni czy sezamu (jedno i drugie prażone ), pomidorów. Można tak w nieskończoność w różnych kombinacjach i wtedy nie ma opcji nielubienia. No i jeszcze mieszanki otrębów, amarantusa siemienia itd..
OdpowiedzUsuńA ze zbóż dmuchana jaglana, gryka czy orkisz.
Czy pisząc, że jecie naturalne macie na myśli nie doprawione niczym? Bez np. chrzanu ( posłodzonego naturalnym słodzikiem z solą morska ), czosnku z pieprzem, czubricy, kozieradki, pestek dyni czy sezamu (jedno i drugie prażone ), pomidorów. Można tak w nieskończoność w różnych kombinacjach i wtedy nie ma opcji nielubienia. No i jeszcze mieszanki otrębów, amarantusa siemienia itd..
OdpowiedzUsuńA ze zbóż dmuchana jaglana, gryka czy orkisz.
Temat zdrowego zywienia w Polsce zglebiam od dawna, a od niedawna mam nowa perspektywe bo mieszkam w Szwajcarii. Musze przyznac ze tu nie wszyscy rozumieja o czym mowie. Jogurt jest z mleka, ma tylko rozna zawartosc tluszczu wiec rozna tez konsystencje. Sery sa z mleka, nawet noe wszystkie maja podpuszczke bo sa dojrzewajace. Wybor produktow o wiele mniejszy ( rzadko mozna trafic kefir a maslanki nie spotkalam ) za to powoli przestaje sie wczytywac w etykietki, bo nie ma zwykle po co. Sklad oczywisty.1-2 skladniki
OdpowiedzUsuńOd kilku tygodni robię własne jogurty naturalne, wystarczy kupić kultury bakteri lub 1 zwykły jogurt naturalny z wypisanymi nazwami kultur bakt. oraz tluste mleko. Ostatnia porcję zostawiam do wykonania kolejnego jogurtu.Owoce miksuję sama, dodaje nasiona lnu i zajadamy z mężem codziennie. Wiem co jem !!! Pycha!
OdpowiedzUsuńTyle rzeczy producenci różnych produktów robią nielegalnie więc gdzie są kontrole . Dlaczego się na to pozwala . Ludzie nieświadomie kupują i szkodzą sobie a ktoś na tym zarabia. Naturalne zawsze najlepsze . Choć nazwa może być czasem bardzo mylna niestety :(
OdpowiedzUsuńNajlepszy domowy, typu greckiego też pyyyyszny:D
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu przekonałam się do jogurtu naturalnego. Z owocami jest całkiem smaczny ;)
OdpowiedzUsuńfajny artykuł. polecam przeczytajcie:)
OdpowiedzUsuńCo do activi to mi się wydaje, że lepiej je omijać jeśli chodzi o te wszystkie smakowe. Zobaczcie jest tam bardzo dużo cukru a tym samym można przez nie bardzo szybko przytyć http://www.open-youweb.com/jogurt-activia-wisniowa-od-danone-opinia/ a nie utrzymać linię, dlatego najlepszy jest naturalny jaki można przygotować samemu z dodatkami owoców lub soku.
OdpowiedzUsuń