1/03/2015

PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU ARGANOWEGO

Hej!

    Witajcie w 2015 roku - mam nadzieję, że powitaliście go najlepiej, jak się dało. Ja wybrałam domówkę w gronie znajomych i cieszę się, bo bawiłam się naprawdę fajnie. Wraz z Nowym Rokiem przyszły nowe siły - na pewno przydadzą mi się w najbliższym czasie, ponieważ powoli zbliża się sesja i obrona pracy inżynierskiej. Chciałabym to mieć za sobą... Powiem szczerze, że przerwa świąteczna totalnie mnie rozleniwiła, dawno nie miałam tyle wolnego czasu, bo w pracy również miałam wolne - w końcu dzieciaki też chciały mieć ferie :) potrzebowałam takiej regeneracji!

   Większości z nas olej arganowy kojarzy się z kosmetykami. Na rynku dostępna jest cała gama balsamów, kremów do rąk czy odżywek do włosów na bazie tego produktu. W końcu mówi się, że to "eliksir młodości". Nie każdy jednak wie, że tzw. "płynne złoto Maroka" ma całkiem "poważne" zastosowanie w kuchni. Olej arganowy otrzymuje się z drzewa arganowego, które występuje jedynie w południowo-zachodniej części Maroka. Otrzymywany jest ręcznie, a proces produkcji jest bardzo długi. Z tego względu jest jednym z najtrudniej dostępnych (i najdroższych) olejów. Ale i najbardziej wartościowych - zobaczcie, dlaczego!




    Są dwa rodzaje oleju arganowego - kosmetyczny i spożywczy. Różnią się procesem produkcyjnym - kosmetyczny otrzymuje się z nieprażonych nasion drzewa arganowego, spożywczy tłoczy się z prażonych. Ma intensywną, ciemnozłocistą barwę, a także lekko orzechowy smak i aromat. 

JAKIE KWASY TŁUSZCZOWE?

    O mocy oleju arganowego świadczy przede wszystkim bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych. Jest produktem bogatym w NNKT - stanowią one ok.80% wszystkich kwasów tłuszczowych. W dodatku przeważają te jednonienasycone, z których najwięcej jest oleinowego (z grupy n-9). To on nadaje prozdrowotny charakter - przede wszystkim obniża poziom złego cholesterolu LDL, co dobrze wpływa na układ krążenia. Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca, zakrzepicy i miażdżycy. Wpływa pozytywnie na układ trawienny - zapobiega wrzodom, a także kamicy żółciowej. Poza kwasem oleinowym olej arganowy posiada kwasy n-3 i n-6 w odpowiedniej proporcji - a i one mają pozytywne działanie, zwłaszcza na układ krążenia. 

ANTYOKSYDANTY

  Oprócz kwasów tłuszczowych olej arganowy zawiera szereg związków o charakterze antyoksydacyjnym - karotenoidów, witaminĘ E i związków fenolowych. w 100 g znajduje się aż 6 mg witaminy E, co stanowi ok. 50% dziennego zapotrzebowania. Przeciwutleniacze zapewniają "walkę" z wolnymi rodnikami, przez co zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory i chorobę wieńcową. 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

   Orzechowy smak i aromat oleju arganowego powoduje, że nadaje się on świetnie do sałatek warzywnych - na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat. Jako, że jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nie powinno się na nim smażyć - ma niski punkt dymienia i łatwo się utlenia. Jako dodatek - jak najbardziej!

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ? 

    Olej arganowy w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Nic więc dziwnego, że w sprzedaży jest tak dużo produktów (zwłaszcza do pielęgnacji) na jego bazie. Widzimy napis "odżywka zawiera olej arganowy"  i od razu pakujemy do koszyka? Niekoniecznie. W produktach takich, jak odżywki, zawartość przeważnie jest śladowa. Również w przypadku samych olejków (do nakładania bezpośrednio na np. włosy) dodawane są inne substancje, które zmniejszają właściwości pielęgnacyjne. Tylko te produkty, które zawierają 100% marokańskiego oleju, posiadają właściwości pielęgnacyjne i pozdrowotne. Mam tutaj także na myśli olej spożywczy. Często 

1. CENA - jak wyżej pisałam, że jest jednym z najdroższych olejów - tak więc jeśli widzicie go w podejrzanie niskiej cenie - nie będzie on godny uwagi. Jednak nie powinniście dać się nabrać także na przesadnie wysokie ceny. Przykładowo - jednym sklepie znalazłam oryginalny spożywczy olej arganowy w cenie ok. 70 zł za 250 ml. Olej kosmetyczny jest od niego zazwyczaj droższy. 

2. SPOŻYWCZY JAKO KOSMETYCZNY? To się wiąże z ostatnim zdaniem poprzedniego punktu. Producenci często zamiast oleju kosmetycznego sprzedają spożywczy - jest po prostu tańszy. Jeśli więc wyczujecie orzechowy aromat, to prawdopodobnie trafiliście na "wersję" spożywczą. Ponadto często rozcieńczany jest on parafiną, olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Wybierajcie tylko taki, który ma napisane "100% oleju arganowego". Będzie on płynny i klarowny.

3. CERTYFIKAT - Bardzo istotna sprawa. Jest on gwarancją jakości i oryginalności oleju, świadczy o tym, że jest to produkt od sprawdzonego producenta. Może być to np. ECOCERT - nadaje się go produktom naturalnym i ekologicznym. 

Czy ktoś z Was stosuje olej arganowy - także w kuchni?

Buziaki,
Kats.

23 komentarze:

  1. ja nie stosuje tego oleju w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobrze, że mogłaś trochę odpocząć :)
    a co do olejku to chyba w kuchni jeszcze się z nim nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drogi... Powodzenia na sesjach ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować ten olej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. współautorka naszego bloga uwielbia ten olej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze masz racje mi się ten olej tylko kojarzy np. z włosami, bo mam go na końcówki włosów i nigdy bym nie pomyślała, że używany jest też w kuchni! :)
    Super post!
    http://mybeautifuleveryday.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie olej arganowy służy tylko do ochrony końcówek włosów ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie używam go ani w kuchni ani w pielęgnacji :) Ale czuję, że w tym roku to się zmieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie umylam ale chciala bym zaczac ;) Zapraszam do siebie! patyskaa.bligspot.be

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja - w kuchni nie, ale na włosy na pewno!

    Ściskam mocno,
    www.NIECH-PANI-PATRZY.blogspot.com
    __________________________________
    + a u mnie: stylizacje 2014 roku, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  11. w kuchni nie stosuję.na włosy owszem;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. używam do pielęgnacji włosów i czasem skóry twarzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja używam do pielęgnacji włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam olej arganowy od 2 miesięcy na półce i chciałam używać go do twarzy, ale zostałam ostrzeżona, że może dość zapychać, a ja lubię mieć niespodzianki na twarzy, więc zaczęłam używać oleju z jojoba, albo tamanu - ale mam zamiar zacząć używać do olejowania włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zamierzam stosować olej arganowy do pielęgnacji włosów ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja w kuchni lubię kokosowy, to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam twój blog! Zawsze dowiaduję się czegoś nowego:D

    http://freshisyummy.blogspot.com/2015/01/absolution.html

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie w kosmetykach króluje olejek arganowy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mnie najlepiej smakował ten olej w Maroko, nie wiem czy to ze względu na klimat jaki tam panuje ale smakował pysznie i świeżo. Niestety po powrocie do naszej "zimnej" Polski - olej nie smakuje już tak samo ;(

    OdpowiedzUsuń
  20. UZYWAM KOSMETYCZNEGO OD 1.5 ROKU ,JESTEM ZADOWOLONA ,W KUCHNI NTEZ UZYWAM MA RZECZYWISCIE LEKKI ORZECHOWYN SMAK ,,JEST DOBRY POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj nie produkuje się już oleju arganowego ręcznie. Ciężką pracę Berberek zastąpiły maszyny. Użycie maszyn i środków chemicznych do jego wytworzenia bardzo pogorszyło jego właściwości. Wysoka cena ,duży popyt spowodowały że nie brakuje podróbek. Tylko niektórzy Marokańczycy wiedzą który jest niesfałszowany. Cena w Polsce jest kilka razy wyższa niż w Maroku.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię olejek argonowy ;)

    OdpowiedzUsuń

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście wyrazili swoją opinię. A jeśli blog Wam się podoba, może dodacie do obserwowanych? :)
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FANPAGE